Pellanet

Βάζω το ΙΧ, μοιραζόμαστε τη βενζίνη;

Άνθρωποι που μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους πηγαινοέρχονται καθημερινά στη δουλειά τους με το ίδιο ΙΧ. Φοιτητές διασχίζουν τακτικά τη χώρα από και προς τον τόπο σπουδών τους μοιραζόμενοι τη βενζίνη και τα διόδια. Χιλιάδες Έλληνες αντιστέκονται στην οικονομική κρίση με όπλο τους το carpooling.
Το carpooling.gr είναι μια ανεξάρτητη πύλη που συνδέει τους ταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και φέρνει σε επαφή ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν την ίδια διαδρομή και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδα. Ο τρόπος είναι απλός: ανακοινώνεις το ταξίδι σου στο carpooling.gr και με τη βοήθειά του βρίσκεις συνταξιδιώτες, με τους οποίους μοιράζεσαι τα έξοδα (κόστος βενζίνης) και την παρέα του ταξιδιού. Αν, για παράδειγμα, κάποιος διαμένει στην Πυλαία και ο τόπος της εργασίας του είναι κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, ανακοινώνει στην ιστοσελίδα το καθημερινό του δρομολόγιο και τις ώρες μετακίνησης και περιμένει απάντηση από οποιονδήποτε διανύει καθημερινά την ίδια διαδρομή. Στη συνέχεια, τα δύο άτομα επικοινωνούν μεταξύ τους και -αν συμφωνήσουν- γίνονται συνταξιδιώτες.
H ιδέα του "διαδικτυακού κέντρου οτοστόπ" πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα φοιτητών. Είχε μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα το carpooling να "εξαχθεί" γρήγορα σε πολλές χώρες όπως η Πολωνία, η Ιταλία και η Ισπανία. Ο επισκέπτης του carpooling.gr μπορεί να βρει τον οικονομικότερο τρόπο για να ταξιδέψει προς κάθε γωνιά της Ελλάδας, και όχι μόνο.
"Όταν πριν από μερικά χρόνια ξεκινήσαμε την εφαρμογή του carpooling στην Ελλάδα, δεν περιμέναμε τόσο γρήγορη και μεγάλη ανταπόκριση. Σήμερα, περίπου 3.700 άτομα μετακινούνται παρέα χάρη στο συγκεκριμένο site", λέει στη "ΜτΚ" ο Γιώργος Σακελλάρης, ένας από τους ιδρυτές του carpooling.gr. Ο ίδιος προσθέτει ότι "μπορεί η οικονομία να είναι το βασικό ζητούμενο τη δύσκολη αυτή εποχή που ζούμε, με το carpooling όμως δεν μοιραζόμαστε μονάχα τα καύσιμα. Όποιος μοιράζεται με άλλους ένα ΙΧ συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης και του κυκλοφοριακού στις μεγάλες πόλεις. Επιπλέον, η διαδρομή με παρέα είναι πάντοτε πιο ευχάριστη. Μέσω του carpooling έχουν γεννηθεί φιλίες, ακόμη και σχέσεις", υπογράμμισε ο κ. Σακελλάρης.
Ορισμένοι επιφυλακτικοί απέναντι στο carpooling αναφέρουν ότι δεν είναι απολύτως ασφαλές να μετακινείται κανείς μαζί με άτομα που δεν γνωρίζει αρκετά καλά. Οι φίλοι του carpooling απορρίπτουν τον παραπάνω ισχυρισμό ξεκαθαρίζοντας ότι προτού κάποιοι συναποφασίσουν να συνταξιδέψουν καλό είναι να γνωριστούν μεταξύ τους πίνοντας έναν καφέ.

Εταιρικό carpooling
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα προσφέρει -δωρεάν πάντα- στους επισκέπτες και άλλες, πιο εξειδικευμένες επιλογές και υπηρεσίες.
H υπηρεσία "Εταιρικό carpooling" δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες, πανεπιστήμια, ιδρύματα κτλ. να δημιουργούν έναν κοινό λογαριασμό για τα μέλη τους, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα κίνητρο και το μέσο ώστε άτομα που εργάζονται στον ίδιο χώρο να έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται τις διαδρομές με συναδέλφους, συμφοιτητές κτλ. Το εγχείρημα αυτό είναι μια καινοτομία του carpooling.gr με σκοπό να προαχθεί η ιδέα του carpooling μέσα από κλειστές ομάδες συνεργατών, συναδέλφων, συμφοιτητών κτλ.
Επιπλέον, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα για ένα event, που μπορεί να είναι μια συναυλία, μια αθλητική διοργάνωση, μια κοινωνική συγκέντρωση, ή οτιδήποτε άλλο προσελκύει πολύ κόσμο. Από τη στιγμή που καταχωρείται ένα event, οι χρήστες μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Να προσφέρουν, δηλαδή, ή να ζητούν ταξίδι από και προς τον τόπο της εκδήλωσης.

H ιστορία του carpooling στην Ελλάδα

Η ιδέα για τη δημιουργία του ελληνικού carpooling ξεκίνησε στα τέλη του 2004 από ομάδα φοιτητών. Το κίνητρο ήταν απλά να προσφέρουν έναν εναλλακτικό και συγχρόνως τον πιο οικονομικό τρόπο για πραγματοποίηση ταξιδιών προς κάθε γωνιά της χώρας. · Αύγουστος 2004: ξεκίνησε να ωριμάζει η ιδέα για τη δημιουργία της πρώτης ανεξάρτητης πύλης carpooling στην Ελλάδα από την ομάδα του carpooling.gr. · Δεκέμβριος 2005: μετά από ένα χρόνο ερασιτεχνικής ενασχόλησης με την υλοποίηση της υπηρεσίας, βγαίνει στον αέρα η πρώτη διαδικτυακή πύλη, με αρχική ονομασία comewithme.gr. · Ιανουάριος 2006: το carpooling.gr κάνει την εμφάνισή του στο ελληνικό διαδίκτυο. Η πρώτη έκδοση της υπηρεσίας εντυπωσίασε τους χρήστες, οι οποίοι το "αγκάλιασαν" από τις πρώτες κιόλας ημέρες. · Ιούλιος 2006: τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των μελών οδήγησαν στην υλοποίηση της δεύτερης έκδοσης του carpooling.gr. H δεύτερη έκδοσή του βγαίνει στον αέρα με νέες υπηρεσίες (διαδραστικούς χάρτες, wish list κτλ.).

Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:27 - Μέρες παιδικού βιβλίου Ο Δημήτρης Μασλάμ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας

13:22 - ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

13:13 - Ο Δήμος Πέλλας άναψε τη “Φλόγα της Μνήμης” για τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου

13:07 - ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:05 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΘΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

13:02 - Λάκης Βασιλειάδης: Δέσμευση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών – επί τάπητος η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών του ΣΔΙΤ για το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας κατά την επίσκεψή του στην Πέλλα

12:58 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

12:57 - Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

12:56 - Ο Δήμος Έδεσσας ενημερώνει για την υποχρέωση κατάθεσης Υπεύθυνης Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας

12:53 - Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος