Pellanet

Βούλευμα: Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι δικαστικές προεκτάσεις και οι επιπτώσεις στην ΠΑΕ εντός 15 ημερών

Η έκδοση του αμετάκλητου βουλεύματος του τριμελούς Συμβουλίου Εφετών, διά του οποίου ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραπέμπεται να δικαστεί για κακούργημα, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο αφορά αποκλειστικά στις δικαστικές εξελίξεις, καθώς, σύμφωνα με απόλυτα ενήμερες δικαστικές πηγές, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης, προτίθεται να υποβάλει αναίρεση επί των απαλλακτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών. Αυτή η εξέλιξη θα επαναφέρει επί τάπητος τα ζητήματα για τα οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι υπόλοιποι 7 συγκατηγορούμενοί του για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων απηλλάγησαν, όπως επί παραδείγματι η κατηγορία σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Κατά τον νόμο αναμένεται και η υποβολή πρότασης αναίρεσης και από την πλευρά Μαρινάκη επί του βουλεύματος για τα σημεία που αφορούν στα ζητήματα για τα οποία το πόρισμα των Εφετών είναι καταδικαστικό.

Τώρα εξελίξεις αναμένονται, κατά πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, και για το ζήτημα που ανακύπτει από τη στάση του προέδρου του Συμβουλίου Εφετών, Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου, ο οποίος μειοψήφησε στην ψηφοφορία για την έκδοση του βουλεύματος. Κατά το σκεπτικό που επικρατεί στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, αν όντως ο κ. Σταμαδιάνος έλαβε θέση βάσει της οποίας πρότεινε την απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες όλων των κατηγορουμένων σε αυτήν την υπόθεση, τότε προκύπτει βάσιμη ένδειξη λειτουργίας παραδικαστικού κυκλώματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πρόσωπο του συγκεκριμένου εφέτη.

Το δεύτερο σκέλος των επιπτώσεων από την έκδοση του βουλεύματος αφορά σ' αυτό καθαυτό το ζήτημα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αφού κατά τον αθλητικό νόμο που έχει ψηφιστεί εντός 15 ημερών από την έκδοση, δηλαδή από την 7η Νοεμβρίου 2017, ο Βαγγέλης Μαρινάκης υποχρεούται να αποχωρήσει από την ΠΑΕ.

Παράλληλα, υποχρεούται όχι μόνον να αυτο-απαλλαγεί από τα διοικητικά του καθήκοντα, αλλά και να μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών που διαθέτει σε άτομο εγνωσμένης ικανότητας να διαχειριστεί το αντικείμενο και με ηθικό και οικονομικό διαμέτρημα που θα δικαιολογεί την ανάληψη του βάρους που συνεπάγεται η διοίκηση της ΠΑΕ και η διαχείριση του μετοχικού κεφαλαίου. Με λίγα λόγια, ο Βαγγέλης Μαρινάκης διά του νόμου δεν έχει την επιλογή να μεταβιβάσει τα πάντα σε κάποιο παρένθετο πρόσωπο ή σε κάποιον «αχυράνθρωπο».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπηρεσίες της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα ήδη μεταβιβάζουν στο Λονδίνο όλα τα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση. Η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου καθώς και η ειδική υπηρεσία καταπολέμησης του εγκλήματος αναμένεται να ασχοληθούν με την εξαγορά από τον Βαγγέλη Μαρινάκη της ομάδας Νότιγχαμ Φόρεστ, αφού και στην Αγγλία ο νόμος απαγορεύει σε κάποιον που κατηγορείται για κακούργημα να είναι ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’

17:28 - Ξεκίνησαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Πέλλας – Προθεσμία ως 1η Αυγούστου

17:27 - Θερινό Πρόγραμμα διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού

17:25 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα- Πρόγραμμα

17:22 - Συναυλία-Μουσική βραδιά “ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

17:19 - : Θερινός κινηματογράφος στη Σκύδρα

17:18 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

17:16 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής