Pellanet

Χωρίς ανώτατο όριο 12% για τις μειώσεις μισθών το σχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Σήµερα, Τετάρτη, αναµένεται η απάντηση της τρόικας στο σχέδιο της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών σε ζηµιογόνες επιχειρήσεις.
Η κ. Κατσέλη θα ενημερώσει εντός της ημέρας για τις εξελίξεις στα εργασιακά τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ το σχετικό νοµοσχέδιο θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου την Πέμπτη.
Σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», το σχέδιο Κατσέλη προβλέπει τα εξής:
-Παραµένει η διατήρηση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συµβάσεις που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε µη µέλη των οργανώσεων. Για το θέµα αυτό υπάρχει συγκρατηµένη αισιοδοξία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα.
-Θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις ο βασικός µισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (σήµερα κινείται στα 740 ευρώ).
-Θα υπερισχύουν οι συµφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο των συµφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελµατικό επίπεδο χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισµό.
- Προβλέπεται ειδική ρήτρα για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων n
-Επέρχονται αλλαγές στη µερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία, καθώς και στη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία.
- Χρονικά η ισχύς των συµβάσεων ειδικών συνθηκών θα εκτείνεται έως 2 χρόνια
Πάντως αφαιρέθηκαν από το τελικό σχέδιο του υπουργείου οι αρχικοί περιορισµοί που προβλέπονταν όπως το όριο 12% για την απόκλιση - µείωση των µισθών, η υποχρεωτική συµφωνία των 2/3 των εργαζοµένων για µείωση µισθού σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόµων (σε αυτές τις επιχειρήσεις τη συµφωνία θα καλείται να υπογράψει η οµοσπονδία του κλάδου) και να µην υπάρχει καµία εµπλοκή του κράτους.
Τονίζεται ότι η απάλειψη του 12% ως πλαφόν στη µείωση των µισθών κατά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων εκτιµάται ότι θα δηµιουργήσει πρόσθετα προβλήµατα.
Για παράδειγµα, ο µισθός ενός νέου εργαζοµένου σε τράπεζα που δεν είναι µέλος εργοδοτικής οργάνωσης και δεν δεσµεύεται από κλαδική σύµβαση θα µπορεί να µειωθεί στα 740 ευρώ από 1.000 που είναι σήµερα (-26%). Εφόσον όµως είναι σε ισχύ κλαδική σύµβαση, τα όρια ακόµη και για την ατοµική συµφωνία θα είναι εκείνα της κλαδικής και όχι της ΕΓΣΣΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - Δήμος Πέλλας- Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Εκδήλωση για την προστασία των παιδιών και τον θεσμό της αναδοχής

13:27 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιαννιτσά

13:21 - Γ. Βρούτσης: Μαγικές διαδρομές και υψηλού επιπέδου αθλητικό θέαμα αναβάθμισαν τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024

13:20 - Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη

13:17 - Αυγενάκης: Στο αίτημα των αγροτών για διαφάνεια και δικαιοσύνη στις ενισχύσεις, απαντάμε με πράξεις- Δεν κάνουμε πίσω σε θέματα παρανομιών- Θα έχει δουλειά η Δικαιοσύνη Καινοτομίες που καθιστούν τον ΕΛΓΑ πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό

13:11 - Ο Δήμος Πέλλας ανάβει τη “Φλόγα της Μνήμης” για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

13:09 - Δήμος Πέλλας- Κοινότητα Δυτικού: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων

13:04 - Στον Ν.Πέλλας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου

12:56 - ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

12:51 - Ο Δήμος Σκύδρας πραγματοποίησε την επετειακή εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού