Pellanet

Υπερυπουργείο στο Μαξίμου φτιάχνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Το επόμενο διάστημα και ενδεχομένως πριν από τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός δημιουργεί και εγκαθιστά στο Μέγαρο Μαξίμου ένα συντονιστικό κέντρο υλοποιώντας τις πρώτες δομικές αλλαγές στη διακυβέρνηση του κράτους.

Το συγκεκριμένο κέντρο θα αναλάβει τον συντονισμό της κυβέρνησης χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ή του υπουργού Επικρατείας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που τού εισηγήθηκε η Επιτροπή Ξένων Εμπειρογνωμόνων «για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης» που συγκροτήθηκε με απόφασή του τον περασμένο Φεβρουάριο και λειτουργούσε υπό τον Χάρη Παμπούκη. «Παρέλαβα ένα κέλυφος» είχε πει τον περασμένο Δεκέμβριο στους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την έκπληξή του για τη «γύμνια» του Μαξίμου, ενώ πολύ συχνά ανέφερε στους συνομιλητές του ότι «όταν ορκίστηκα και πήγα στο Μαξίμου, βρήκα έναν κηπουρό, έναν μάγειρα και έναν φύλακα...» θέλοντας να καταδείξει ότι το δομικό σύστημα της κυβέρνησης πάσχει.
Γενικός συντονιστής
Επτά μήνες μετά τη συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον έτοιμος να υλοποιήσει τις αλλαγές δημιουργώντας ένα κέντρο που θα συντονίζει πρόσωπα, στελέχη, υπηρεσίες, κεντρική διοίκηση και θεσμικές αρχές με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ο Πρωθυπουργός θα ορίσει έναν γενικό συντονιστή της κυβέρνησης, ο οποίος όμως θα είναι θεσμικά κατοχυρωμένος έχοντας είτε ρόλο υπουργού Προεδρίας είτε ρόλο υπουργού Επικρατείας με υπουργείο το οποίο θα λειτουργεί στο εσωτερικό του Μαξίμου. Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του συντονιστή είναι αυτό του υπουργού των Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη.

Ευέλικτο όργανο
Η δομική αυτή αλλαγή ενδέχεται να επιφέρει ανακατατάξεις και σε κυβερνητικά όργανα και στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να συσταθεί μία κυβερνητική επιτροπή αποτελούμενη από πέντε έξι κομβικά υπουργεία, η οποία θα αποτελεί ένα πιο ευέλικτο όργανο που θα λαμβάνει άμεσα αποφάσεις. Παράλληλα θα συγκροτηθεί και μία επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα επεμβαίνει για να επιλύει δύσκολες καταστάσεις όπως για παράδειγμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πρόσφατη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.

Μίλησε για μαχαιρώματα
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι πριν από τη συγκρότηση των δύο παραπάνω οργάνων θα έχει γίνει ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Κι αυτό για να έχει σχηματισθεί πλήρως η εικόνα του παζλ των αλλαγών στα πρόσωπα και να έχει καθοριστεί και ο νέος τους ρόλος. Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να μετακινήσει στο υπουργείο Οικονομίας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάτι που έχει ζητήσει άλλωστε και ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την περαιτέρω αξιοποίηση της Λούκας Κατσέλη. Η ίδια πάντως με χθεσινή συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» μίλησε για συμφέροντα και συντροφικά μαχαιρώματα πίσω από τις φήμες για επικείμενη αντικατάστασή της. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο για τον αναπτυξιακό νόμο που θα παρουσίαζε η κ. Κατσέλη δεν θα συνεδριάσει ούτε εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Πάντως ο κ. Παπανδρέου- όπως άλλωστε έχει αφήσει να διαρρεύσει η κυβέρνηση - θα καταλήξει πρώτα στις αποφάσεις του για τις υποψηφιότητες σε περιφέρειες και δήμους και μετά θα δημιουργήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στις επιλογές του, λένε οι πληροφορίες, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που θα φθάσουν στην Ιπποκράτους σε σχέση με τις δημοτικότητες διαφόρων στελεχών ακόμη και υπουργών.

Δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι