Pellanet

Εκτόξευση «μίνι» διαστημικού λεωφορείου από την Ινδία

Σε επιτυχή εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου μοντέλου «μίνι» διαστημικού λεωφορείου προχώρησε η Ινδία- μπαίνοντας με τη σειρά της στην «κούρσα» για την ανάπτυξη επαναχρησιμοποιούμενων διαστημοπλοίων, πέντε χρόνια μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων της NASA.

To 6,5 μέτρων σκάφος εκτοξεύτηκε από τη Σριχαρικότα στο Άντρα Πραντές, για να πετάξει σε ύψος περίπου 70 χλμ στην ατμόσφαιρα πριν καταλήξει στη θάλασσα, στον Κόλπο της Βεγγάλης, σύμφωνα με το ινδικό NDTV.

Σχεδόν 20 λεπτά μετά την εκτόξευση του «swadeshi», η ISRO (η ινδική διαστημική υπηρεσία) ανακοίνωσε ότι η αποστολή είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τα συγχαρητήριά του έδωσε ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, μέσω tweet.

Το βάρος του σκάφους είναι 1,75 τόνοι, και το κόστος κατασκευής του ήταν 14 εκατ. δολάρια. Κατασκευάστηκε στο Διαστημικό Κέντρο Βικράμ Σαραμπχάι από μια ομάδα 600 επιστημόνων μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

Στα σχέδια της ISRO περιλαμβάνεται η δοκιμή άλλων δύο τέτοιων πρωτοτύπων πριν την τελική έκδοση του διαστημοπλοίου, που θα είναι έξι φορές μεγαλύτερο, περίπου στα 40 μέτρα, και αναμένεται να πετάξει κατά το 2030.

Το σκάφος εκείνο θα μπορεί να μεταφέρει και αστροναύτες.

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε με πύραυλο εννιά τόνων που είχε σχεδιαστεί ειδικά για την εκτόξευση σκάφους με φτερά.

Μετά την εκτόξευση, το σκάφος έφτασε σε ύψος 70 χιλιομέτρων και στη συνέχεια άρχισε την επιστροφή του προς τη Γη πετώντας σαν ανεμόπτερο, σε μια πτήση που άρχισε με ταχύτητα πενταπλάσια αυτής του ήχου.

Έπεσε στη θάλασσα στον Κόλπο της Βεγγάλης, 500 χλμ από τη Σριχαρικότα.

Το σκάφος δεν ήταν προγραμματισμένο να «επιβιώσει» της πτήσης, αλλά να συλλέξει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τις πτήσεις σε αυτές τις ταχύτητες και την επιστροφή στη Γη.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου, 2016


Σχόλια