Pellanet

Ελληνικό διθέσιο αεροπλάνο από την Φλώρινα έτοιμο να βγει στην αγορά

Ύστερα από την κατασκευή δύο μονοθέσιων στην κατηγορία των υπερελαφρών αεροσκαφών και την επιτυχία του δεύτερου, του Άρχοντα (Archon) που εντυπωσίασε, βραβεύτηκε και νηολογήθηκε στην Ιταλία, ένα τρίτο αεροσκάφος αυτή τη φορά διθέσιο κατασκευάστηκε και αυτό στη Φλώρινα από ελληνικά χέρια.

Για το Atairon VIP, μίλησε ο Έλληνας δημιουργός του, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο Γιώργος Ηλιόπουλος αν και δεν είναι αεροναυπηγός, ούτε μηχανικός, αλλά πρώην αστυνομικός κατάφερε με μεράκι , επιμονή και φαντασία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Το νέο καμάρι του κάνει αυτή την εποχή δοκιμαστικές πτήσεις.

«Το «Atairon» είναι διθέσιο, χρειάζεται κάποιον εκπαιδευτικό. Προσπάθησα να σχεδιάσω ένα αεροσκάφος χωρίς να έχει τα μειονεκτήματα αυτής της κατηγορίας άλλων μοντέλων που έχουν καθιερωθεί στην αγορά. Μελέτησα όλα τα μειονεκτήματα τα οποία τα ζούσα ως χειριστής και εκπαιδευτής, και θέλησα να του δώσω καλύτερες προδιαγραφές, να είναι πιο ευρύχωρο πιο αποδοτικό, οικονομικό και όμορφο».

Έτσι σε 16 μήνες κατασκευάστηκε το Atairon και τον Δεκέμβριο του 2017 άρχισε τις δοκιμαστικές πτήσεις. «Την άνοιξη μπορούν να ξεκινήσουν κανονικές πτήσεις και λογικά να βγει στο εμπόριο», όπως είπε ο δημιουργός του για να συμπληρώσει: « Το όνομά του Atairon , έχει τη σημασία το υσημαίνει ότι δεν έχει ταίρι».

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος χειριστής, εκπαιδευτής πιλότων και πρόεδρος της αερολέσχης Φλώρινας, άρχισε από το 1981 να συλλέγει, να ταξινομεί στοιχεία και πληροφορίες, να κάνει οργανωμένη δουλειά για να φτάσει στο σημείο να κατασκευάζει μόνος του ελαφρά αεροσκάφη. Το 1994 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του «Λυγκηστίς» όνομα αφιερωμένο στην περιοχή που ζει ο δημιουργός του. Το δεύτερο, ο Archon, παραπέμπει σε εξελιγμένο μαχητικό ακόμα και αν πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους μονοθέσιο ελικοφόρο αεροπλάνο. «Με τον «Άρχοντα» που ακολούθησα όλες τις νομικές κατασκευαστικές απαιτήσεις και τους κανονισμούς, ανακάλυψα κάτι εντελώς τυχαία, έναν τρόπο να πετάξεις καλύτερα με αυτό το σχήμα, μία χοάνη που το προσέδωσε δυναμική. Βγήκε πρώτο στην κατηγορία του και από εκεί πήρε το όνομα του άρχοντας, αρχηγός, ηγέτης αυτής της κατηγορίας», σημείωσε ο Γιώργος Ηλιόπουλος. « Η χώρα μας δεν έχει βιομηχανική, βιοτεχνική και εξαγωγική οπτική, το βλέπει περίεργα το θέμα, χρειάστηκε να βγάλω άδεια νηολόγησης από την Ιταλία και όχι από τη χώρα μου», είπε χαρακτηριστικά ο κατασκευαστής υπερελαφρών αεροσκαφών από τη Φλώρινα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

09:26 - Βουλγαρία: Εγκρίθηκε η ίδρυση κρατικών καταστημάτων που θα πωλούν τοπικά προϊόντα με κέρδος έως 10%

10:14 - Δήμος και νοσοκομείο στα Γιαννιτσά απαξίωσαν ευεργέτες

10:12 - Σε δωρεά ειδικού οχήματος για παιδιά με αναπηρία στο δήμο Σητείας προχώρησε η Βουλή των Ελλήνων

10:06 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Κλειστό το ΚΕΠ Λεπτοκαρυάς σήμερα Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

10:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η κατασκευή του γηπέδου 5Χ5 στην περιοχή Πηγές Αραβησσού.

10:02 - ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

12:07 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: ‘Στόμα Υγειές, Νους Υγιής”

10:59 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓ. ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

10:58 - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ (Β΄ ΣΤΑΣΗ)

10:05 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ”Φυσικοθεραπεία σε όλες τις ηλικίες”