Pellanet

Ο μεγαλύτερος ανώνυμος κόσμος, ο τρίτος μεγαλύτερος νάνος πλανήτης

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, έπειτα από νέες αστρονομικές παρατηρήσεις, ανακάλυψαν πως ο νάνος πλανήτης 2007 OR10 -ο οποίος ακόμη δεν έχει «βαφτισθεί»- είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πίστευαν έως τώρα. Στην πραγματικότητα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος νάνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος μετά τον Πλούτωνα και την Έριν. Ακολουθούν σε μέγεθος οι νάνοι πλανήτες Μακεμάκε και Χαουμέα.

Με την εξαίρεση της Δήμητρας, που βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη και Δία, όλοι οι άλλοι νάνοι πλανήτες κινούνται πέρα από τον Ποσειδώνα. Πρόκειται για μακρινούς, μικρούς και παγωμένους κόσμους, δύσκολο να παρατηρηθούν με τα τηλεσκόπια, γι' αυτό, άλλωστε, οι περισσότεροι έχουν ανακαλυφθεί μόλις την τελευταία δεκαετία.

Οι νέες παρατηρήσεις από τα διαστημικά τηλεσκόπια «Κέπλερ» και «Χέρσελ» δείχνουν ότι ο 2007 OR10 έχει διάμετρο 1.535 χιλιομέτρων (η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 1.280 χλμ.), περίπου 100 χλμ. μεγαλύτερη από τον Μακεμάκε και κατά το ένα τρίτο μικρότερη από τον Πλούτωνα. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστονομίας "The Astronomical Journal".

Σε αντίθεση με τους άλλους νάνους πλανήτες που είναι πολύ πιο φωτεινοί, ο 2007 OR10 είναι αρκετά σκούρος έχοντας μια ερυθρωπή απόχρωση, πράγμα που πιθανώς οφείλεται στο ότι καλύπτεται από πάγους μεθανίου, μονοξειδίου του άνθρακα και αζώτου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του πιο αργά σχεδόν από κάθε άλλο ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συαστήματος, καθώς χρειάζεται περίπου 45 ώρες για μια πλήρη περιστροφή (η διάρκεια της μέρας του). Κινείται σε ελλειπτική τροχιά, που τον φέρνει τόσο κοντά στον Ήλιο όσο ο Ποσειδώνας, ενώ σήμερα βρίσκεται σε διπλάσια απόσταση από το μητρικό μας άστρο από τον Πλούτωνα.

Ο 2007 OR10 ανακαλύφθηκε το 2007 από τους αστρονόμους Μεγκ Σβαμπ, Μάικ Μπράουν και Ντέηβιντ Ραμπίνοβιτς με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Σάμιουελ Όσκιν στο Παρατηρητήριο Πάλομαρ κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Οι τρεις αυτοί επιστήμονες θα έχουν και την τιμή να «βαφτίσουν» τον νάνο πλανήτη σύντομα.

Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαΐου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

17:59 - Λειτουργία της υπηρεσίας My Street – Άδειες χρήσης κοινόχρηστων χώρων

15:15 - Συνελήφθη ένα άτομο στο Κιλκίς για διακίνηση και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών

14:54 - Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του τμήματος Άσσηρος-Ν. Σάντα του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Δοϊράνης

14:50 - Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία

14:47 - Επείγουσα Έκκληση για Αίμα για 19χρονη – Ζήτημα Ζωής ή Θανάτου

14:44 - Δράση για οικογένειες και παιδιά στην ΕΒΕ Ι Αναγνώσεις για παιδιά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

14:42 - Γιορτάζουμε τη ζωή στην Έδεσσα

18:25 - Συνελήφθησαν 2 άτομα, σε διαφορετικές περιπτώσεις, στην Κατερίνη για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

18:16 - Α. Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

18:12 - Η Περιφερειάρχης στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη