Pellanet

42.000 αιτήσεις ανέργων μέσα σε μία εβδομάδα

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, όπως δείχνουν και οι 42.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα από ανέργους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την κατάρτιση έως 80.000 ανέργων και η πλατφόρμα των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης NextGenerationEU. Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Ανέργων, Α΄ φάσης, έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, άνω των 18 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Μητρώο Ωφελουμένων Α΄ φάσης θα εκδοθεί στις 25 Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια οι ωφελούμενοι να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Υποχώρηση του δείκτη εξαγωγικών προσδοκιών

Αρνητικό ρεκόρ σημείωσε ο δείκτης εξαγωγικών προσδοκιών στο α΄ εξάμηνο του 2022, καθώς μπορεί οι εξαγωγές να συνεχίζουν να έχουν θετικό πρόσημο, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού των εξαγωγικών επιχειρήσεων υπάρχουν οι ενδεχόμενες συνέπειες από μια πιθανή παγκόσμια ύφεση. Ο εν λόγω δείκτης, τον οποίο καταρτίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) σε συνεργασία με την DHL, υποχώρησε στις 82,8 μονάδες, έναντι 115,0 μονάδων του β΄ εξαμήνου του 2021 και 138,8 μονάδων του α΄ εξαμήνου του 2021.

Αυξήθηκαν οι διελεύσεις από τη διώρυγα Κορίνθου

Αυξημένες είναι οι διελεύσεις πλοίων στη διώρυγα Κορίνθου τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Υπολογίζεται δηλαδή ότι διήλθαν κατά 60%, 3% και 23% περισσότερα κρουαζιερόπλοια, ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, αντιστοίχως, από τις 4 Ιουλίου μέχρι και χθες, διάστημα κατά το οποίο η διώρυγα Κορίνθου επαναλειτούργησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης. Τον συγκεκριμένο μήνα οι διελεύσεις προήλθαν από 45 διαφορετικές χώρες. Το φθινόπωρο θα λάβει χώρα στη διώρυγα η β΄ φάση των έργων.

Συμφωνίες με «Τιτάν», και Lafarge Beton

Δύο μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος πρόκειται να εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα στο ακίνητο του Ελληνικού. Σε σχετικές ξεχωριστές συμφωνίες, η Lamda Development θα συνεργαστεί τόσο με τον όμιλο Τιτάν, όσο και με τη Lafarge Beton, του ομίλου Ηρακλής. Αμφότερες οι μονάδες θα αποτελούν πρότυπο, όσον αφορά τις καινοτομίες που θα εφαρμόζουν για την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση καινοτόμων σκυροδεμάτων. Για παράδειγμα, η μονάδα του «Τιτάνα» θα λειτουργεί με όρους «κυκλικής οικονομίας», αξιοποιώντας προϊόντα ανακύκλωσης σκυροδέματος και υλικά κατεδαφίσεων, ενώ θα διαθέτει και σύστημα ανακύκλωσης νωπού σκυροδέματος. Αντίστοιχα, η μονάδα της Lafarge Beton θα λειτουργεί με σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας και αέρα, ενώ θα μπορεί να παράγει τη νέα «πράσινη» σειρά σκυροδεμάτων της εταιρείας.

Κριτική στην ΕΚΤ μέσω… Google Maps

Μία πρωτότυπη δίοδο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους έναντι των πολιτικών που ακολουθεί η ΕΚΤ έχουν βρει Ευρωπαίοι πολίτες, με ένα μπαράζ κακών κριτικών στο Google Maps για τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Ενώ συνήθως τέτοιου είδους κριτικές αφορούν την αρχιτεκτονική των κτιρίων ή τις εγκαταστάσεις, περίπου οι μισοί από όσους έχουν αναρτήσει κριτικές διαμαρτύρονται για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ως αποτέλεσμα, οι αξιολογήσεις στο Google Maps για τον εντυπωσιακό γυάλινο «πύργο» 45 ορόφων της ΕΚΤ έχουν υποχωρήσει αισθητά. Επίσης, από την αρχή του 2022 έχουν γραφτεί περισσότερες κριτικές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Μία από τις πρόσφατες κριτικές γράφει ότι η ΕΚΤ «εστιάζει μόνο στη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την πίσω πόρτα». Αλλη κριτική εστιάζει στην πτώση του ευρώ επικρίνοντας την ΕΚΤ για το ότι δεν προστατεύει το κοινό νόμισμα. Τα σχόλια είναι σε πολλές γλώσσες, ωστόσο τα πιο επικριτικά είναι στα γερμανικά.

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου, 2022


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook