Pellanet

Ένα δισ. ευρώ για τη διαχείριση αποβλήτων – 16.000 νέες θέσεις εργασίας

Εξασφαλισμένα κονδύλια ύψους ενός δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

«Το μήνυμα είναι ότι διεκδικούμε αλλά και υποχρεούμαστε να δημιουργήσουμε μία νέα κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων» δήλωσε ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να αλλάξει σελίδα και από τις χωματερές και τα πρόστιμα να περάσει στην αξιοποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 οι διαθέσιμοι πόροι που αφορούν την ευρωπαϊκή και την ελληνική συμμετοχή ανέρχονται σε ένα ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τα 877 εκατομμύρια κατευθύνονται στις δράσεις διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων ενώ τα υπόλοιπα, χρηματοδοτούν παρεμβάσεις διαχείρισης βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων και αποκατάστασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μολυσμένων εκτάσεων.

Έργα που, όπως δήλωσε ο κ. Φάμελλος, αναμένεται να δημιουργήσουν 16.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη") έχει ήδη εκδοθεί πρόσκληση με προϋπολογισμό 273 εκατομμυρίων ευρώ για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, για πράσινα σημεία και για έργα διαχείρισης βιοαποβλήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής έργα ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ στη συγκεκριμένη πρόσκληση, στο σύνολο της χώρας από την Κρήτη μέχρι τις Σέρρες. Για κάποια, μάλιστα από αυτά υπογράφηκαν το πρόσφατο διάστημα, ή υπογράφονται αυτές τις ημέρες , οι συμβάσεις και ξεκινάει η υλοποίησή τους.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να προχωρήσουν και σε άλλες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε «να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων», όπως είπε ο κ. Χαρίτσης.

Όπως ανέφερε, εκχωρούνται ήδη 150 εκατομμύρια ευρώ για υλοποίηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων την Αττική, μέσω υπουργικής απόφασης που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Την Τρίτη εκδόθηκαν δύο νέες προσκλήσεις,ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για ένταξη και χρηματοδότηση ώριμων έργων, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίησή τους γρήγορα.

Εξασφαλίστηκαν επίσης από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 51 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των προσκλήσεων που προαναφέρθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των φορέων.

Επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν από εθνικούς πόρους για να υλοποιηθούν έργα που δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα την αποκατάσταση ΧΑΔΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση «το μεγάλο στοίχημα είναι ο βαθμός ετοιμότητας των φορέων και ωριμότητας των προτάσεων οι οποίες κατατίθενται», ενώ όπως πρόσθεσε, «θα συνεισφέρουμε και θα συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε η ωρίμανση των προτάσεων να επιταχυνθεί» και γι΄ αυτό το λόγο χρηματοδοτείται η ωρίμανση έργων με 10 εκατομμύρια και με επιπλέον 10 εκατομμύρια τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, δίνοντας μία ανάσα στους δήμους, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και το παρακαταθηκών και δανείων, πρόκειται να διασφαλιστεί κονδύλι για την ωρίμανση έργων για μικρούς νησιωτικούς δήμους σε έργα βιοαποβλήτων.

Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί ως τροπολογία για τους ΟΤΑ η χρηματοδότηση έως και 100% των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευση και αποχέτευσης για τη μελέτη και ωρίμανση των απαραίτητων έργων.

Από το ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο πρόσκληση ύψους 24 εκατομμυρίων συμπληρωματικά με τις δράσεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για τη δημιουργία πράσινων σημείων, με δικαιούχους τους δήμους.

Επίσης, το πρόγραμμα για την περιβαλλοντική βιομηχανία προβλέπει προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ. «Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων είναι τμήμα του συνολικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη συνολική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

Πηγή: newsbomb.gr

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουλίου, 2017


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook