Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας οι βάσεις 2014 θα ανακοινωθούν στο διάστημα από 25 έως και 29 Αυγούστου , παρά το γεγονός ότι φέτος λόγω των διπλών εκλογών (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) οι πανελλαδικές εξετάσεις διεξήχθησαν πιο αργά από κάθε άλλη χρονιά με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση των βαθμολογιών και την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου να πάει πιο πίσω.
Σχετικά με τις βάσεις 2014 η διακύμανση τους, δεν θα εξαρτηθούν μόνο από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, αλλά και οι προτιμήσεις τους στο μηχανογαφικό. Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να παρουσιαστεί φέτος η μεγαλύτερη άνοδος, ενώ όπως εκτιμάται τα χαμηλόβαθμα τμήματα δεν αποκλείεται να δουν τις βάσεις τους να παρασύρονται προς τα κάτω.
1ο Επιστημονικό Πεδίο. Παραδοσιακά οι Νομικές Σχολές κρατούν τα «σκήπτρα» και έτσι φέτος οι τρεις σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή θα βρεθούν στις πιο ψηλές θέσεις του πίνακα του πρώτου πεδίου. Στις Νομικές εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή άνοδος των βάσεων σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, η οποία όμως δεν θα ξεφύγει από τα 300 μόρια. Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, λόγω της αδυναμίας προσλήψεων οι σχολές και τα τμήματα των παιδαγωγικών επιστημών και των φιλολογιών αναμένεται να συγκρατηθούν στα ίδια επίπεδα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, πτωτική εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία των βάσεων σε φιλολογίες και παιδαγωγικά τμήματα της περιφέρειας.
2ο Επιστημονικό Πεδίο. Με βάση τις καλές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα φυσικομαθηματικά τμήματα που πιθανόν να ξεπεράσει τα 600-700 μόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ άνοδος αναμένεται και στα τμήματα της Γεωπονίας που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στροφή πολλών υποψηφίων σε αυτά. Πιθανόν να παρατηρηθεί μείωση των βάσεων σε χαμηλόβαθμα τμήματα χωρίς τη δυνατότητα μετεγγραφής.
3ο Επιστημονικό Πεδίο «Πρωταθλήτρια» Σχολή σε ό,τι αφορά τις βάσεις αναμένεται να «στεφθεί» για μια ακόμη χρονιά η Ιατρική της Αθήνας, ενώ είναι πολύ πιθανό να «σπάσει» στο φράγμα των 19.000 μορίων. Σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες σχολές από όλα τα πεδία, θα κινηθούν όλες οι ιατρικές σχολές, ενώ άνοδος εκτιμάται για τα τμήματα Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής. Παρόμοια αναμένεται η εικόνα και στα υπόλοιπα τμήματα. Όσον αφορά τα δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ και συγκεκριμένα αυτά της Φυσικοθεραπείας και της Εργοθεραπείας εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τις βάσεις τους.
4ο Επιστημονικό Πεδίο Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων στα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών που δηλώνονται κατά κόρον από τους μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Τα τμήματα αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιθανόν να εκτοξεύσουν τις βάσεις τους κατά 700-900 μόρια συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική άνοδος αναμένεται και στα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα όπως είναι των Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών και των Τοπογράφων Μηχανικών.
5ο Επιστημονικό Πεδίο Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυο τάσεις των βάσεων. Ανοδική στα κεντρικά οικονομικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και καθοδική στα τμήματα της περιφέρειας. Στα τελευταία αναμένεται πτώση που πιθανόν να φθάσει και τα 1000 μόρια. Όσον αφορά τα περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ ίσως παρατηρηθεί το φαινόμενο να εισαχθούν υποψήφιο με βαθμολογίες κοντά στο 0 ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση των βάσεων που πιθανόν να ξεπεράσει ακόμα και τα 2000 μόρια. Ο λόγος δεν είναι τόσο οι επιδόσεις των υποψηφίων όσο ο μικρός αριθμός όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Μετεγγραφές. Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και πιθανόν μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα διαδικαστικά θέματα για τις μετεγγραφές των υποψηφίων που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι μετεγγραφές θα είναι ελεύθερες και η απόφαση των τμημάτων θα είναι απλά διαπιστωτική, ενώ θα τεθούν χρονικά πλαίσια ώστε όσοι πάρουν μετεγγραφή να μη χάσουν το πρώτο εξάμηνο όπως συνέβη το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.
Δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου, 2014