Pellanet

ΔΝΤ: Ζητά περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και κατάργηση φοροαπαλλαγών

Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και κατάργηση φοροαπαλλαγών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του κλιμακίου του ΔΝΤ στο πλαίσιο του Αρθρ.4, υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρξει μια δημοσιονομικά-ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών μεσοπρόθεσμα με χαμηλότερες συντάξεις και με μια πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, ώστε ο δημόσιος τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται ακόμη στο μη βιώσιμο επίπεδο του 10%.

Υπογραμμίζει δε ότι η διατήρηση άνευ προηγουμένου πρωτογενών πλεονασμάτων θα ήταν μόνο επιβλαβής για την ανάπτυξη, αλλά και τα οποία είναι δύσκολο να διατηρηθούν ενόψει των πιθανών πιέσεων λόγω της επίμονα υψηλής ανεργίας. Όμως, η σύνθεση της προσαρμογής, η οποία βασίστηκε στην αύξηση της φορολογίας σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις, προσθέτει σημαντικούς κινδύνους στον προϋπολογισμό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση. Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε "δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις" που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων.

Για τη στήριξη της στρατηγικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται τη φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό όπως αναφέρει ότι τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φθάσει το 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, που οφείλονται από τους μισούς φορολογούμενους). Είναι επίσης αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας των ποσοστών στις φορολογικές εισπράξεις (το ποσοστό των ετήσιων προσδιορισμών φόρου που εισπράττεται), οι οποίες έχουν πέσει χαμηλότερα από ένα ήδη χαμηλό επίπεδο περίπου 75% που ήταν 2010, σε λιγότερο από 50% σήμερα, παρά την άνευ προηγουμένου διεθνή τεχνική βοήθεια.

Η Ελλάδα θα ανακάμψει από την επόμενη χρονιά

Για το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε ότι προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η γενναία μείωση του Δημόσιου Χρέους.

Εξάλλου, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει ν΄ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά.

Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

16:34 - ΣΕΡΡΑ: Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

16:31 - Λάκης Βασιλειάδης: Εγκρίθηκαν 130.000 Ευρώ για την αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές για τον Δήμο Έδεσσας και άλλες 100.000 Ευρώ για τον Δήμο Σκύδρας για τις καταστροφές του Ιανουαρίου ‘23

16:30 - Πρόσκληση σε Ομιλία: “Ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον: Αντιμετωπίζοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό και εντοπίζοντας τη Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων”

16:28 - Με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ και Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Κυριάκος Μερελής και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής

13:32 - Σήμερα στο Λιτόχωρο το δωρεάν ενημερωτικό-εκπαιδευτικό σεμινάριο χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού «Πνιγμονή» και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

15:31 - Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

15:29 - Κοπή της βασιλόπιτας για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Πέλλας (ΔΕΥΑΠ)

15:26 - Πάμε σινεμά στην Έδεσσα

15:24 - Ολοκληρώθηκε η 7η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Σκύδρας

13:29 - Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Η Ψυχική διάσταση της Κλιματικής κρίσης απαιτεί Άμεση δράση.