Pellanet

Ε.Ε.: «Όχι» σε ρωσικά διαβατήρια από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Την απόφαση να μην γίνονται δεκτά διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από τη Ρωσία σε παράνομα κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και της Γεωργίας ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο – με 531 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 34 αποχές – άναψε το πράσινο φως στη συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τη μη αποδοχή των ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδει η Ρωσία στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές και στις αποκαλούμενες αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, για χρήση όπως η έκδοση βίζα ή η διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Επιτροπή θα πρέπει να συμβουλεύεται τα κράτη μέλη και να καταρτίζει κατάλογο των ρωσικών ταξιδιωτικών εγγράφων, ιδίως διαβατηρίων, τα οποία δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά. Ωστόσο, όσοι διαφεύγουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα εξακολουθήσουν να μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ για ανθρωπιστικούς λόγους.

 

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία μέσω νομικών και πολιτικών μέσων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν θα πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτόν τον παράνομο πόλεμο και για τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται κατά της Ουκρανίας και του λαού της».

Τακτική… Κριμαίας

Σημειώνεται πως από το 2014, η Ρωσία εκδίδει διαβατήρια σε κατοίκους της Κριμαίας μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου το 2014. Την ίδια τακτική ακολουθεί και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Η μη αποδοχή αυτών των ρωσικών διαβατηρίων θα εφαρμόζεται όταν κάποιος ζητά θεώρηση εισόδου (βίζα) στην ΕΕ ή κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν δέχονται ρωσικά διαβατήρια που εκδίδονται στις υπο κατοχή περιοχές της Ουκρανίας.

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

17:16 - Συνέντευξη με τον περιφερειακό Σύμβουλο, και υποψήφιο με την -Ελληνική Λύση- Δήμο Κυριλίδη στον PellaFm 103,3

19:33 - ”ΓΕΛ Κρύας Βρύσης– Γεώργιος Τραπεζανλίδης” – Ένα όνομα, μια σπουδαία παρακαταθήκη με την ονοματοδοσία του σχολείου

17:33 - Συνέντευξη με τον βουλευτή Πέλλας, Λάκη Βασιλειάδη στον PellaFm 103,3

14:34 - Πέτρινο Σώμα

13:17 - Συνέντευξη με τον διοικητή του Νοσοκομείου Έδεσσας, Ευάγγελο Λόγγο στον PellaFm 103,3

20:54 - Συνέντευξη με τον Ευάγγελο Θωμά, πρ. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Πολιτικής Προστασίας-Δημοτικό Σύμβουλο Έδεσσας στον PellaFm, 103,3

15:09 - Beyohd the Wanes ένα ντοκιμαντέρ παγκοσμίου προβολής για την κωπηλασία

14:55 - Η ‘Μάχη της Λάσπης’ έφερε ένα μεγάλο βραβείο στην Ακρολίμνη Πέλλας

13:23 - Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα- του David Tristram σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου στην Αριδαία!

14:34 - Καλοκαιρινή συναυλία της Χορωδίας ΚΑΠΗ Δήμου Έδεσσας στο Βαρόσι