Pellanet

ΕΚ: Η ΕΕ θα πρέπει να αποκλείσει τη Ρωσία από την Ιντερπόλ

Τις συστάσεις του για μια συμφωνία συνεργασίας ΕΕ-Ιντερπόλ, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ενέκρινε σήμερα με 607 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 11 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η συμφωνία θα πρέπει να χορηγεί πρόσβαση από σχετικές υπηρεσίες της ΕΕ – Europol, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία για την Ποινική Δικαιοσύνη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στις βάσεις δεδομένων της Interpol.

Ως μέρος της συμφωνίας, το κοινοβούλιο ζητά εγγυήσεις ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες προστασίας δεδομένων τηρούνται κατά τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και της Ιντερπόλ. Η νέα συμφωνία θα πρέπει να διευκρινίζει με σαφήνεια τους σκοπούς για τους οποίους μπορούν να μεταφερθούν δεδομένα και να εμποδίζει τη διατήρηση των δεδομένων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είναι απαραίτητο για τους σκοπούς αυτούς. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να διαβιβαστούν εάν θα χρησιμοποιηθούν σε σχέση με θανατικές ποινές ή απάνθρωπη μεταχείριση. Σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων, οι ευρωβουλευτές θα ήθελαν να δουν σαφείς διαδικασίες και ελάχιστες απαιτήσεις διαφάνειας.

Ανησυχία για τις κόκκινες ανακοινώσεις

Το Κοινοβούλιο σημειώνει ότι οι κόκκινες ανακοινώσεις της Ιντερπόλ, που είναι αιτήματα σύλληψης ατόμων σε άλλη χώρα, έχουν χρησιμοποιηθεί με πολιτικά κίνητρα και η τρέχουσα επεξεργασία των Κόκκινων Ανακοινώσεων από την Ιντερπόλ δεν είναι αρκετά διαφανής. Για να βελτιωθεί αυτό, θα πρέπει να καθιερωθεί η ετήσια δημοσίευση δεδομένων σχετικά με αυτές τις ανακοινώσεις κατανεμημένες ανά χώρα. Τα δεδομένα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προφίλ κινδύνου για καταχρηστικές ειδοποιήσεις και τη διάδοσή τους. Καθώς τα αυταρχικά καθεστώτα ενδέχεται να προσπαθήσουν να καταχραστούν τα εργαλεία της Ιντερπόλ, η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό επαλήθευσης της ΕΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με καταχρηστικές ειδοποιήσεις και την αφαίρεση τους όπου χρειάζεται, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Ερωτήματα για τον ρόλο της Ρωσίας

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή συνεργασία επιβολής του νόμου και η συνεχιζόμενη πρόσβαση της Ρωσίας στα δεδομένα της Interpol θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία της ΕΕ με την αστυνομική οργάνωση. Ως εκ τούτου, το Κοινοβούλιο υποστηρίζει την κατάργηση των δικαιωμάτων πρόσβασης στα δεδομένα της Ιντερπόλ από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και, τελικά, την πλήρη αναστολή τους από την Ιντερπόλ. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εκδότης κόκκινων ανακοινώσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προηγουμένως καταδικάσει τη χρήση ενταλμάτων σύλληψης για τη δίωξη των Λιθουανών δικαστών σε σχέση με την ανεξαρτησία της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση.

Επί του παρόντος, μόνο τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πρόσβαση στις 19 βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ, ενώ οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν έχουν τρόπο να ανταλλάξουν αυτές τις πληροφορίες. Τον Ιούλιο του 2021, το Συμβούλιο ενέκρινε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιντερπόλ.

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV