Pellanet

Γερμανός υπ.Εξ: Εκνευριστική η πολιτική Τραμπ έναντι της Ε.Ε

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας καταφέρθηκε τη Δευτέρα εκ νέου εναντίον του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «εκνευριστική» την πολιτική του έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προφανώς, μας εκνευρίζει όταν ο πρόεδρος Τραμπ παρουσιάζει την Ευρώπη σαν εχθρό των ΗΠΑ, στο ίδιο επίπεδο με τη Ρωσία και την Κίνα, ή ακόμη όταν θέτει ανερυθρίαστα υπό αμφισβήτηση το NATO», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με τη συμμετοχή Ρουμάνων διπλωματών στο Βουκουρέστι.

«Μοιάζει παράλογο το ότι εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε αναγκασμένοι να διερωτώμεθα πώς να αντιδράσουμε στους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς, που επιβάλλονται για λόγους εθνικής ασφαλείας», συνέχισε, πριν σχολιάσει ότι αυτός ο «παραλογισμός» ίσως αποτελεί αντανάκλαση μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας.

Το προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ «"Πρώτα η Αμερική" ήταν ήχος συναγερμού. Η απάντησή μας σε αυτό οφείλει να είναι: "Η Ευρώπη ενωμένη!», έκρινε ο Χάικο Μάας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας προέτρεψε την ΕΕ να προετοιμαστεί για μια «νέα παγκόσμια τάξη», να γίνει πολύ λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, εξωθώντας την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προχωρήσει στη διευκρίνιση ότι αυτή είναι η προσωπική άποψη του υπουργού.

Τη Δευτέρα ο Μάας — στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) — κάλεσε την ΕΕ να καταρτίσει μια «κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας άξια του ονόματος αυτού», καθώς και να προχωρήσει στην «αμυντική ένωση», ενώ πρόσθεσε πως η αρχή της ομοφωνίας έχει οδηγήσει συχνά σε μια πολιτική του «ελάχιστου κοινού παρονομαστή».

«Πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε πεδία όπου οι αποφάσεις της πλειοψηφίας θα γίνονται αποδεκτές από όλα τα κράτη μέλη», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ακόμη, ο Χάικο Μάας έκρινε ότι χώρες όπως η Γερμανία και ο Καναδάς πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια «συμμαχία υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας» για να αντιμετωπίσουν διασπαστικούς παράγοντες και δυνάμεις όπως ο Τραμπ, η Ρωσία και η Κίνα.

Πηγή: cnn.gr

Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

17:08 - «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2026»

16:46 - Κέντρο Καινοτομίας στην Πέλλα, αλλά ποιος θα αναδείξει τον τόπο;

13:15 - Το αγκάθι του Χριστού σιωπηλός μάρτυρας του Γολγοθά στον Αλιάκμονα

17:30 - Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για τις Περιοχές Natura 2000

17:28 - Το δημογραφικό ζήτημα στο επίκεντρο του νέου τεύχους του Περιοδικού της Βουλής

17:24 - Τις νέες ευρωπαϊκές στρατηγικές για τα λιμάνια, τη ναυτιλία και τη ναυπηγική βιομηχανία παρουσίασε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας – «Εδραιώνουμε την Ευρώπη ως την κορυφαία πλωτή ήπειρο»

17:21 - Εργασίες συντήρησης πρασίνου στη Νέα Εθνική Οδό   Θεσσαλονίκης- Έδεσσας (Παράκαμψη Παραλίμνης) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

17:17 - Συνελήφθη ανήλικος στην Κατερίνη για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση καρτών ΑΤΜ – κλώνων, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

13:42 - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση TUTTOFOOD 2026

13:33 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ