Pellanet

Η Μέρκελ «ξηλώνει» τον επικεφαλής της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας

Στην απομάκρυνση του παλαίμαχου επικεφαλής της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας Γκέρχαρντ Σίντλερ προχωρά αιφνιδίως η Άνγκελα Μέρκελ, μια κίνηση-έκπληξη από την πλευρά της καγκελαρίας την περίοδο που η Γερμανία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Τη θέση του 63χρονου Σίντλερ αναμένεται να αναλάβει ο 53χρονος Μπρούνο Καλ, ανώτατος υπουργικός βοηθός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η αντικατάσταση του Σίντλερ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη αλλά η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι αποτελεί αίτημα της ίδιας της κ. Μέρκελ.

Ο Σίντλερ είχε δεχτεί σφοδρότατη κριτική πέρσι μετά από την αποκάλυψη ότι η υπηρεσία της οποίας ηγείται χρησιμοποίησε λέξης-κλειδιά για να παρακολουθήσει Ευρωπαίους συμμάχους από κέντρο παρακολούθησης κοντά στο Μόναχο. Η υπηρεσία, όμως, φαίνεται ότι λειτούργησε για λογαριασμό της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας (NSA), ενάντια στα συμφέροντα της Γερμανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το γερμανικό πρακτορείο (DPA) μετέδιδε ότι άνθρωποι του περιβάλλοντος του Σίντλερ δήλωναν ότι ο 63χρονος «κουράστηκε ιδιαίτερα» από τις εξηγήσεις που χρειάστηκε να δώσει στην Μπούντεσταγκ.

Μετά από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013, ο Σίντλερ πέρασε σκληρές ημέρες ανάκρισης από αρμόδιες επιτροπές του γερμανικού κοινοβουλίου. Σε συνέντευξή του στο DPA τον περασμένο μήνα, ο Σίντλερ είχε δηλώσει ότι η παγκόσμια συνεργασία είναι απαραίτητη για να καταπολεμηθεί ο συνεχώς αυξανόμενος κίνδυνος της τρομοκρατίας. «Καμία υπηρεσία ασφαλείας, ούτε καν η μεγαλύτερη, μπορεί να παρακολουθεί ολόκληρο τον κόσμο. Χρειάζονται τοπικοί συνεργάτες» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Ρωσία έχει «εξαιρετικά επαγγελματικές» μυστικές υπηρεσίες.

Δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:56 - Λάκης Βασιλειάδης: Και επίσημα η έγκριση για προκήρυξη των 10 θέσεων ιατρών στα Νοσοκομεία μας

10:54 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση για τις υγειονομικές μονάδες στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές

10:51 - Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης : Ανθοέκθεση 2025:Γιορτή Χρωμάτων, Χορού και Μουσικής

10:43 - 3ο Axios Running Festival. Την Κυριακή 18 Μαΐου ζήστε την εμπειρία!

07:57 - ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ

07:44 - Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης στους Νέους Πόρους και το Λιτόχωρο την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

14:45 - Δήλωση του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

11:47 - Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακινητών ναρκωτικών ουσιών στις Σέρρες

10:57 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

10:55 - Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων, του ΣΣ ΚΑΠ