Pellanet

Κομισιόν: 5 όροι στην Τουρκία για να καταργηθεί η βίζα

Η Κομισιόν προτείνει σήμερα την κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες, μόνο αν εκπληρωθούν τα τελευταία 5 προαπαιτούμενα, τα οποία εκκρεμούν από τα συνολικά 72 της διαδικασίας.

Αυτή την απόφαση έλαβε σήμερα το κολέγιο των επιτρόπων και παρουσίασε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Τίμμερμανς.

Τα πέντε προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία έως τον Ιούνιο είναι τα εξής:

- τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς
- να καταρτίσει επιχειρησιακή συμφωνία με την europol,
- να συμφωνήσει για δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη,
- να ψηφίσει νέα νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, και να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσίας της για την τρομοκρατία

Η Τουρκία οφείλει επιπλέον να εφαρμόσει και την πολυμερή συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ και να αλλάξει τα διαβατήριά της σε βιομετρικά ως το τέλος του έτους.

Κατά συνέπεια ουδείς μη κατέχων βιομετρικό διαβατήριο θα μπορεί να μπει στην ΕΕ, ακόμα και αν υπάρξει τελική απόφαση από τα κράτη μέλη τον Ιούνιο, χωρίς βίζα.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Τίμμερμανς χαρακτήρισε τα τελευταία 5 προαπαιτούμενα "πρόκληση" για την Τουρκία και τόνισε ότι "θα απαιτήσουν μεγάλη πολιτική βούληση από τις τουρκικές αρχές".

Ακόμα όμως και έτσι, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την Τουρκία να λάβει την κατάργηση καθώς ουδείς στην ΕΕ είναι διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις.

Επιπλέον η Κομισιόν προτείνει να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια επαναφοράς της βίζα, ώστε αν υπάρξουν παρεκτροπές η ΕΕ να επαναφέρει την υποχρέωση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Τα κράτη - μέλη θα διαβουλευτούν επί του ζητήματος, στο πλαίσιο του Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27