Pellanet

Κομισιόν: Οι μετανάστες θα αυξήσουν την ανάπτυξη ως 0,3% στην Ευρώπη.

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν ότι το μεταναστευτικό κύμα θα έχει θετικές συνέπειες στην ανάπτυξη, ειδικά στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Σουηδία.

Αυτό περιλαμβάνει η έκθεση που δημοσιοποίησαν οι επίτροποι Βάλντις Ντομπρόφσκις και Πιέρ Μοσκοβισί: το μεταναστευτικό κύμα θα έχει θετικές συνέπειες τόσο το 2016, όσο και το 2017. Για τα δύο αυτά χρόνια η ανάπτυξη θα αυξηθεί από 0,2 ως 0,3% για την ευρωπαϊκή ένωση αλλά και για την ευρωζώνη.
Είναι ένας δείκτης που δεν είναι αμελητέος, ενώ η Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2016 κατά 1,6% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη και κατά 1,8% στο σύνολο της ΕΕ. Θετικότερες θα είναι οι συνέπειες στις χώρες όπου συρρέουν μετανάστες από την Συρία και την Αφρική, δηλαδή στη Γερμανία, στην Αυστρία και στη Σουηδία.
Η θετική συνέπεια στην ανάπτυξη οφείλεται στις δημόσιες δαπάνες «οι οποίες το 2015 αυξήθηκαν κατά 1,3% στην ευρωζώνη, δηλαδή αυξήθηκαν δύο φορές περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν», γράφει η Κομισιόν στην εαρινή της έκθεση.
«Οι αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες εξηγούνται ότι το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα μέτρα δημόσιας τάξης, οι δαπάνες για τον πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ, και οι δαπάνες που οφείλονται στην παρουσία μεταναστών».
Στη Σουηδία, για παράδειγμα, η οποία τον περασμένο χρόνο ήταν η χώρα που δέχτηκε τους περισσότερους μετανάστες σε σχέση με τον πληθυσμό της, «οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν εξαιτίας του αριθμού των μεταναστών αλλά και των αυξήσεων σε επιδόματα», σημειώνει η έκθεση στο κεφάλαιο για την Σουηδία. Αλλά, όπως προσθέτει, τα οικονομικά της Σουηδίας είναι αρκετά σταθερά για να αντέξουν σε αυτό το σοκ: ο προϋπολογισμός του κράτους είναι απόλυτα ισορροπημένος για το 2015, το έλλειμμα του δημοσίου δεν πρόκειται να υπερβεί το 0,4% του ΑΕΠ το 2016 και το 0,7% το 2017. Εξάλλου η Σουηδία καταγράφει οικονομική ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων, 3,4% για το 2016.

Σαρώνει η γερμανική οικονομία
Η ίδια διάγνωση γίνεται και για την Γερμανία, η οποία έχει τις δυνατότητες να αυξήσει τις δαπάνες για τους μετανάστες. Η πρώτη οικονομία της Ευρώπης έχει πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ της το 2015, παρά το γεγονός ότι φιλοξένησε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εκείνη τη χρονιά. Και το 2016 η Γερμανία θα αυξήσει το πλεόνασμά της στο 0,2% του ΑΕΠ το 2017.
Από οικονομικής άποψης, το μεταναστευτικό κύμα θεωρείται θετικό στις Βρυξέλλες, τουλάχιστον για την γερμανική οικονομία. Το εκπληκτικό είναι ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι οι μετανάστες θα μπορέσουν να μειώσουν λίγο τα τρομακτικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία ανήλθαν στα 248 δις το 2015. Αυτό το ιλιγγιώδες αποτέλεσμα εκπροσωπεί το 8,8% του γερμανικού ΑΕΠ. Μάλιστα, η Γερμανία θα υποστεί κυρώσεις γιατί το πλεόνασμά της ξεπερνάει το 6% του ΑΕΠ, όπως είναι ο κανόνας της ΕΕ!

«Πόσους μετανάστες θα πρέπει επιτέλους να φιλοξενήσει η Γερμανία ώστε ο προϋπολογισμός της να αποκτήσει ελλείμματα, όπως και η Γαλλία;» διερωτάται, ειρωνικά, ο αρθρογράφος της Le Figaro.

Δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

19:11 - Εορταστικό «Είμαι στον τόπο σου» στην TV100 – Πέλλα: Γιορτή τέχνης

18:55 - Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Δ΄ημου Σκύδρας ΄ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο 2024′

14:04 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗ

14:00 - 5η Δ. ΣΥΝΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18/12: Χωρισμός και Υπόσχεση (Γέν. 13,11-18)

10:58 - Στο Κάιρο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης για το SUPMED του CIHEAM – Montpellier