Pellanet

Λονδίνο: Διαδήλωση κατά Ερντογάν, η Μέι θα του θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και Κούρδοι διαδήλωσαν κοντά στην Ντάουνινγκ Στριτ, πρωθυπουργική κατοικία, πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού δήλωσε ότι εκείνη θα θέσει το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τις συνομιλίες που θα έχει αργότερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Η στενή σχέση μας με την Τουρκία μάς επιτρέπει να έχουμε ειλικρινείς συζητήσεις και μπορείτε να περιμένετε ότι η πρωθυπουργός θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη συζήτησή τους αργότερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κ. Μέι στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι Μέι και Ερντογάν θα συζητήσουν πώς θα οικοδομήσουν συνεργασία σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η μετανάστευση, η περιφερειακή σταθερότητα και το εμπόριο.

Διαδήλωση δημοσιογράφων

Στο μεταξύ, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από έκκληση κυρίως της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Σ' αυτούς προστέθηκαν φιλοκούρδοι διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ με το πορτρέτο του Τ. Ερντογάν να φέρει την επιγραφή «Τρομοκράτης» στα αγγλικά, καθώς και μια σημαία με τη φωτογραφία του φυλακισμένου ηγέτη του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, 140 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν και τουλάχιστον 889 δημοσιογραφικές ταυτότητες ακυρώθηκαν αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

«Οφείλουμε να δώσουμε στην κυβέρνησή μας να καταλάβει πως ανησυχούμε για τις θεμελιώδεις ελευθερίες - τις αξίες στις οποίες είναι προσδεμένη η χώρα μας», δήλωσε στους διαδηλωτές η Ρεμπέκα Βίνσεντ, υπεύθυνη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έρχονται εκλογές», υπενθύμισε αναφερόμενη στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που προκηρύχθηκαν από τον πρόεδρο Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου. Οι ψηφοφορίες θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων από τα μέτρα που ενισχύουν τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους, που θα είναι πλέον και αρχηγός της κυβέρνησης, αφού η θέση του πρωθυπουργού καταργείται.

«Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητη πληροφόρηση, συνεπώς έχουμε ένα εκλογικό σώμα που θα πάει στις κάλπες έπειτα από μια αρκετά σύντομη προεκλογική εκστρατεία, χωρίς να έχει όλες τις πληροφορίες», πρόσθεσε.

Η ίδια πρόσθεσε πως είναι «ντροπή» ο πρόεδρος Ερντογάν «να γίνει δεκτός εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και να του ανοίξουμε το κόκκινο χαλί».

Συνάντηση με τη βασίλισσα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας άρχισε την Κυριακή επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη Μ. Βρετανία, η οποία τον υποδέχεται με όλες τις τιμές, με προοπτική την εποχή μετά το Brexit και τις νέες εμπορικές συμπράξεις που ελπίζει να συνάψει η χώρα.

Ο κ. Ερντογάν θα έχει το προνόμιο να γίνει δεκτός από την αρχηγό του βρετανικού κράτους βασίλισσα Ελισάβετ.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου, 2018


Σχόλια


pellanet facebook