Pellanet

ΟΗΕ: Επταπλασιάστηκε το 2018 ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην ΕΕ διά ξηράς

Περίπου 18.000 παράτυποι μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά ξηράς από τον Ιανουάριο, επταπλάσιος αριθμός σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαδρομή είναι εκείνη από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τουλάχιστον το ένα πέμπτο των παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη φθάνουν διά ξηράς.

«Οι 17.966 αφίξεις διά ξηράς στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 είναι επτά φορές πάνω σε σχέση με τις 2.464 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΔΟΜ.

Η αύξηση των αφίξεων διά ξηράς συμπίπτει με μια μείωση των αφίξεων διά θαλάσσης, καθώς η διαδρομή από τη Λιβύη καθίσταται όλο και πιο δύσκολη λόγω της αύξησης των περιπολιών της λιβυκής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου 74.500 μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, έναντι σχεδόν 129.000 πέρυσι την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, η διαδρομή διά ξηράς που ακολουθούν πιο συχνά οι παράτυποι μετανάστες είναι εκείνη από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όπου οι αρχές κατέγραψαν συνολικά 12.166 αφίξεις διά ξηράς από την αρχή του έτους. Συγκριτικά, η Ελλάδα είχε καταγράψει στη διάρκεια ολόκληρου του 2017 περίπου 5.550 αφίξεις διά ξηράς.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους 6.000 παράτυπους μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά ξηράς από τον Ιανουάριο, «η πλειονότητα» έχει φθάσει «στη Θέουτα και τη Μελίγια», δύο ισπανικούς θύλακες στο βόρειο Μαρόκο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ο Τζόελ Μίλμαν.

Οι θύλακες αυτοί, τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική, περιβάλλονται από ψηλούς φράχτες που αποτελούν τακτικά τον στόχο «επιθέσεων» από μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Τουλάχιστον το 50% όσων φθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27