Pellanet

Ολοταχώς για νέες εκλογές η Βουλγαρία -Απέτυχε και το δεύτερο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση

Το κεντροδεξιό GERB είναι το δεύτερο πολιτικό κόμμα που εγκαταλείπει την προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης, έπειτα από τις εκλογές του περασμένου μήνα που δεν εξασφάλισαν σε κανένα κόμμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, φέρνοντας την Βουλγαρία πιο κοντά σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ζήτησε από το GERB, το κόμμα του μακροβιότερου Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού το αντισυστημικό Υπάρχει τέτοιος λαός (ITN), το οποίο ήρθε πρώτο στις εκλογές της 11ης Ιουλίου, παρέδωσε την εντολή εγκαταλείποντας τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ομως, το GERB έχει εξασφαλίσει 63 έδρες στο 240μελές βουλγαρικό κοινοβούλιο (έναντι 65 του ITN) και οι προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας δεν ήταν ευνοϊκές, από την στιγμή που κανένα κόμμα δεν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί μαζί του λόγω της λαϊκής οργής για την ενδημική διαφθορά στην φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας να πρέπει να επιδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε τρίτο κόμμα, αλλά οι προοπτικές και σε αυτήν την περίπτωση θα είναι πολύ περιορισμένες, έπειτα μάλιστα από την ρήξη ανάμεσα στο ITN και δύο μικρότερα κόμματα με ατζέντα κατά της διαφθοράς.

Εάν αποτύχει και η τρίτη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως είναι το αναμενόμενο, ο Ρούμεν Ράντεφ θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές σε δύο μήνες.

Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα απειλεί να πλήξει την ικανότητα της Βουλγαρίας να αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα της επιδημίας της Covid και να ωφεληθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27