Pellanet

Προσπάθεια Ερντογάν για «εξαγωγή» του προσφυγικού

Προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα που έχει η διεθνής κοινότητα για την Τουρκία σε ότι αφορά τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, γι' αυτό και επενδύει πολλά στο παγκόσμιο συνέδριο που διοργανώνει στις 23 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τους σημαντικότερους ηγέτες και να περάσει το μήνυμα ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι μόνο πρόβλημα της Τουρκίας αλλά όλων των ανεπτυγμένων χωρών.

Η κίνηση, μάλιστα, της Αγκυρας να καλέσει την Ανγκελα Μερκελ στο μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας Σύρων προσφύγων στην Τουρκία πριν από λίγες ημέρες, δείχνει την προσπάθειά της να πείσει ότι κάνει ο,τι μπορεί γι' αυτό. Η πρόσκληση βεβαίως αφορούσε ένα μόνο κέντρο, προφανώς το καλύτερο που έχουν, με πιο εξιδανικευμένες συνθήκες κράτησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέφτηκε το Gaziantep, το οποίο φιλοξενεί σήμερα 4.000 Σύρους πρόσφυγες και απέχει 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.. Η "Αγορά" βρέθηκε στο ίδιο κέντρο αυτή την εβδομάδα, όπου εκεί οπως λένε οι Τουρκοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, οι Συροι δεν αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες αλλά ως «καλεσμένοι».

Οι... «καλεσμένοι» βεβαίως παρακολουθούνται από κάμερες στους εξωτερικούς χώρους σε 24ωρη βάση, ενώ ο στρατός φυλά το κέντρο το οποίο περικλείεται από συρματόπλεγμα. Εσωτερικά ο χώρος φυλάσσεται από ιδιωτική αστυνομία.

Οι Συροι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να φύγουν ανά πάσα στιγμή, ενώ καθημερινά μπορούν να επισκέπτονται την κοντινή πόλη, η οποία απέχει 10 χιλιόμετρα.

Είναι υποχρεωμένοι, ωστόσο, να καταγράφουν με το δακτυλικό τους αποτύπωμα την είσοδο και την έξοδό τους.

Μια πολύχρωμη παιδική χαρά και μια μπάλα ποδοσφαίρου διατίθενται για την ψυχαγωγία των παιδιών. Λειτουργεί ακόμη σχολείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, ενώ 27 νέοι πρόσφυγες έχουν γίνει αποδεκτοί από τουρκικά πανεπιστήμια.

Οι μαθητές μέσα στο κέντρο μαθαίνουν εθελοντικά αγγλικά και τουρκικά, ενώ υπάρχουν δασκάλες από τη Συρία που εφαρμόζουν το δικό τους πρόγραμμα διδασκαλίας.

Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο Ερντογάν θα ξεκινήσει τη διαδικασία να τους χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα ώστε να αποτελέσουν τους μελλοντικούς ψηφοφόρους του, ή εάν θα ωθήσει τις διαδικασίες ώστε να φύγουν γρήγορα από τη χώρα του. Βέβαιον είναι ότι οι πρόσφυγες έχουν ενταχθεί στη μακροπρόθεσμη πολιτική του και στα παζάρια που κάνει με τους Ευρωπαίους.

Πηγή: Αγορά

Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαΐου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:29 - Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Η Ψυχική διάσταση της Κλιματικής κρίσης απαιτεί Άμεση δράση.

13:14 - ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση το Φράγμα του Αλμωπαίου»

13:13 - Επίσκεψη του νέου διοικητή της 2α Μεραρχίας πεζικού στο Δημαρχείο Έδεσσας

15:40 - Αστεροσκοπείο έκπληξη στην Αρχαία Πέλλα!

15:37 - 6η Δ. ΣΥΝΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 22/1: Πόλεμος και αιχμαλωσία του Λωτ (Γέν. 14,1-13)

15:35 - Γ. Καρασμάνης : Να γίνει πράξη το δημοτικό κολυμβητήριο στα Γιαννιτσά

13:39 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Μέχρι 31 Ιανουαρίου η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στο Δήμο σε έως και 60 δόσεις

13:35 - Να μπει τέλος στο αδιέξοδο χιλιάδων πολιτών με τις αποποιήσεις κληρονομιάς

13:30 - Λάκης Βασιλειάδης: Επικοινωνία με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Ημαθίας κ. Μ. Παππά για την εξέλιξη της έκδοσης και κοινοποίησης πορισμάτων των ζημιών του 2024

13:27 - Κ. Τσιάρας προς αγρότες: «Υπάρχει διάθεση για συνεργασία και λύσεις»- «Είμαστε εδώ για να κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα όρθιο»