Pellanet

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Η Ψυχική διάσταση της Κλιματικής κρίσης απαιτεί Άμεση δράση.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, ανέδειξε μια κρίσιμη, αλλά συχνά παραγνωρισμένη πτυχή της κλιματικής αλλαγής, στη συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την “Ειδική Έκθεση 15/2024 του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην ΕΕ”, παρουσία του αρμόδιου Μέλους του κ. Klaus-Heiner Lehne.

Στην ομιλία του, ο κ. Αρναούτογλου τόνισε πως η κλιματική κρίση δεν αποτελεί μόνο φυσική, αλλά και ψυχολογική πρόκληση. «Άγχος για το μέλλον, θλίψη για τις απώλειες στο περιβάλλον, νοσταλγία για το παρελθόν. Αυτές οι ψυχολογικές επιπτώσεις επηρεάζουν εκατομμύρια Ευρωπαίους. Χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση που να ενσωματώνει την ψυχική υγεία στις κλιματικές πολιτικές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως:

   •       Δημιουργία προγραμμάτων ψυχολογικής υποστήριξης για όσους πλήττονται από την κλιματική κρίση.

   •       Ανάπτυξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

   •       Χρηματοδότηση έρευνας για την κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

   •       Υποστήριξη δικτύων αλληλεγγύης και τοπικών κοινοτήτων.

Ο κ. Lehne, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναγνώρισε την έλλειψη ενημέρωσης και γνώσης σχετικά με διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα και συμφώνησε ότι απαιτούνται βελτιώσεις. Όπως ανέφερε, «η επικοινωνία με 400 Δήμους και Κοινότητες αποκάλυψε σοβαρά κενά ενημέρωσης, που πρέπει να καλυφθούν άμεσα».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέληξε ότι μόνο μέσα από μια συντονισμένη και ολιστική προσέγγιση η Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, υπερβαίνοντας τα στενά περιβαλλοντικά όρια της κρίσης και αγγίζοντας τις κοινωνικές και ψυχολογικές της διαστάσεις.

Παρακολουθήστε τις παρεμβάσεις στον παρακάτω σύνδεσμο:  target="_blank" rel="noopener noreferrer">

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου, 2025


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

15:01 - Η πρόληψη σώζει

14:54 - Από τον Νείλο στην Ήπειρο: Το Ταξίδι του Παπύρου Ενώνει τα Σχολεία της Πιερίας και των Ιωαννίνων

22:33 - Διάλογος του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα με νέους από όλη την Ευρώπη για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού

22:30 - Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης σε σχολεία του Δήμου Πέλλας για το Δημ. Συμβούλιο Νέων

22:27 - Αποστολή της Π.Ο.Π.Σ. στις Βρυξέλλες – Για πρώτη φορά συζητείται το θέμα της Γενοκτονίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

22:24 - Ενημερωτικό Περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εν όψει της 19ης Μαΐου 2026

22:20 - Αναλυτικό πρόγραμμα και φωτογραφίες για το 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Compartments Dance Project” στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, 17-31 Μαΐου

15:53 - ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π. ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

12:53 - Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών 2026

12:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ