Pellanet

STRATFOR : “Κλείνει το διπλωματικό παράθυρο για τις ΗΠΑ”

Μία πρώτη και «εν θερμώ» προσέγγιση των νέων δεδομένων που ισχύουν από το βράδυ της Τρίτης στον γεωπολιτικό χάρτη του Ειρηνικού επιχειρεί το συντηρητικών απόψεων αμερικανικό ινστιτούτο – κέντρο αναλύσεων επί αμυντικών και στρατηγικών ζητημάτων «STRATFOR GLOBAL INTELLIGENCE».

Η «διακοπή» που σημειώθηκε στην δραστηριότητα της Βορείου Κορέας επί 75 ημέρες, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή έως και χθες Τρίτη είχε αναπτερώσει τις προσδοκίες εκείνων των δυνάμεων αλλά και αριθμού αναλυτών για μια ενδεχόμενη επίλυση του ζητήματος με διπλωματικά μέσα.

Η τελευταία δοκιμή κατέδειξε πώς η Βόρειος Κορέα ανήκει πλέον στην ομάδα των κρατών που διαθέτουν μία αξιόπιστη πυρηνικά αποτρεπτική δυνατότητα. Τα δεδομένα αυτά αλλάζουν συνολικά το διπλωματικό- στρατιωτικό σκηνικό όσον αφορά την εξέλιξη ενός ενδεχόμενου διαλόγου της Πιoνγιάνγκ με τους αντιπάλους της και τανάπαλιν.

Γράφει η STRATFOR:

«Μετά από ένα διάλειμμα 75 ημερών, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM). Απογειώθηκε από τη Σάιν Νι, κοντά στην Πιονγιάνγκ, και διένυσε μια απόσταση 960 χιλιομέτρων για 50 λεπτά σε ύψος 4.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με μετρήσεις από τα Υπουργεία Άμυνας ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

Προσθαλασσώθηκε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, 210 χιλιόμετρα από τις ακτές της περιφέρειας Aομόρι και εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Μη επιβεβαιωμένες αναφορές υποδεικνύουν ότι ο πύραυλος χωρίστηκε (έσπασε) σε τρία κομμάτια πριν προσγειωθεί στο νερό. Λίγο μετά τη δοκιμή, η Νότια Κορέα εκτέλεσε μια άσκηση εκτόξευσης πυραύλου ακριβείας, συνήθης πρακτική μετά από δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Στη δοκιμή καλύφθηκε από τον πύραυλο η μεγαλύτερη απόσταση έως σήμερα σε σταθερή τροχιά, με την εμβέλεια να ξεπερνά αυτή του ICBM που εκτοξεύτηκε στις 28 Ιουλίου.

Άλλη μια αξιοσημείωτη πτυχή της είναι η γρήγορη ανάπτυξη. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η δοκιμή έγινε από κινητό εκτοξευτή. Τις τελευταίες ημέρες, αναφορές σημείωναν ότι η Ιαπωνία είχε εντοπίσει σήματα για επερχόμενη δοκιμή, περιλαμβανομένων ραδιοσημάτων της Βορείου Κορέας σε βάσεις πυραύλων και της ανάπτυξης ενός συστήματος ραντάρ που παρακολουθεί τροχιές πυραύλων. Νότια Κορέα και ΗΠΑ επίσης δήλωσαν πως παρακολουθούν αυτά τα σήματα.

Η Ιαπωνία υπέδειξε, ωστόσο, ότι δεν ήταν ορατοί στις δορυφορικές εικόνες νέοι πύραυλοι ή εκτοξευτές πυραύλων. Η Βόρεια Κορέα έχει ασκηθεί στον ανεφοδιασμό πυραύλων σε οριζόντια θέση εντός χώρων αποθήκευσης, πριν τους εμφανίσει για την εκτόξευση. Είναι επίσης πιθανό αυτός ο πύραυλος να είχε στερεά καύσιμα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει γνωστό αν δεν εντοπιστούν συντρίμμια. Τόσο σύντομες σε εκτέλεση εκτοξεύσεις μειώνουν το διαθέσιμο 'χρονικό παράθυρο' για πιθανό εντοπισμό της εξέδρας εκτόξευσης και προληπτικό χτύπημα.

Η νυχτερινή εκτόξευση είναι μεν ασυνήθιστη για τις δοκιμές της Βορείου Κορέας (ιστορικά γίνονται την αυγή), αλλά δεν είναι πρωτοφανής. Η δοκιμή του Ιουλίου έγινε περίπου τα μεσάνυχτα.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι η Βόρεια Κορέα δοκίμασε έναν ακόμα πύραυλο. Η νηνεμία μεταξύ αυτής της δοκιμής και της προηγούμενης της 15ης Σεπτεμβρίου δεν είναι ένδειξη μιας στροφής στη στρατηγική της Βορείου Κορέας ή δισταγμού στην προσπάθεια να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή ικανή να χτυπήσει τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα οι δοκιμές της χώρας τείνουν να μειώνονται τους τελευταίους μήνες του έτους λόγω του προγραμματισμού χειμερινών ασκήσεων και της συγκομιδής του φθινοπώρου.

Η Βόρεια Κορέα είναι κοντά στο να πετύχει έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα και εκτιμήσεις υπονοούν ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2018. Αυτό σημαίνει ότι το παράθυρο κλείνει γρήγορα για τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε στρατιωτικό χτύπημα, ώστε να σταματήσουν το πρόγραμμα, ή θα στραφούν σε μια στρατηγική περιορισμού και αποτροπής.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, αλλά, όσο σκληρές και αν είναι, πιθανότατα θα έχουν αργή επίδραση για να μετακινήσουν την Πιονγιάνγκ από την προδιαγεγραμμένη και αδυσώπητη πορεία της».

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook