Pellanet

Συλλέκτης έδωσε 21 εκατ. ευρώ για μία κινέζικη αυτοκρατορική σφραγίδα [εικόνα]

Μια σφραγίδα του 18ου αιώνα του κινέζου αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ πωλήθηκε σε κινέζο συλλέκτη αντί 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Ποσό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς είναι 20πλάσιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οίκου Drouot, ο οποίος διεξήγαγε τη δημοπρασία χθες στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του.

Αξίας μεταξύ 800.000 και ενός εκατομμυρίου ευρώ, η σφραγίδα είναι κατασκευασμένη από κόκκινο και λευκό στεατίτη από τη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, μια από τις πιο πολύτιμες πέτρες της εποχής εκείνης κυρίως για την κατασκευή σφραγίδων.

Είναι διακοσμημένη και στις τέσσερις πλευρές της με κομψούς, αρχαϊκούς δράκους, ενώ η κορυφή της καλύπτεται από εννέα δράκους που "καταδιώκουν το ιερό μαργαριτάρι", σύμβολο της αυτοκρατορικής εξουσίας και της αιωνιότητας.

Ο αριθμός εννέα συμβολίζει το αρσενικό γένος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της πώλησης αυτής, ο αυτοκράτορας Τσιανλόνγκ (1736-1795) "φημιζόταν ταυτόχρονα για τον μεγάλο αριθμό αυτοκρατορικών σφραγίδων που είχε και για την προτίμησή του σε αυτές που φιλοτεχνούνταν με περίπλοκη τεχνοτροπία.

Περισσότερες από 1.800 σφραγίδες φέρεται να του ανήκουν, από τις οποίες οι 700 χάθηκαν και χίλιες φυλάσσονται στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης" στο Πεκίνο.

Ο Τσιανλόνγκ ήταν μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης, αλλά και καλλιτέχνης που χρησιμοποιούσε σφραγίδες για να υπογράφει τους πίνακες ζωγραφικής τους.

Την σφραγίδα, που έχει μέγεθος παλάμης, απέκτησε στα τέλη του 19ου αιώνα ένας Γάλλος νεαρός συλλέκτης, γιατρός αξιωματικός στο Ναυτικό, ο οποίος είχε επισκεφθεί επανειλημμένα την Κίνα στα τέλη του 19ου αιώνα. Έκτοτε το πολύτιμο αντικείμενο παρέμεινε στην οικογένειά του, σύμφωνα με τον οίκο Drouot.

Ήταν μια από τις εκατοντάδες του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ που κυβέρνησε την Κίνα το μεγαλύτερο διάστημα του 18ου αιώνα, και ήταν ένας από τους αυτοκράτορες με την μακροβιότερη θητεία στην Κίνα.
Το προηγούμενο ρεκόρ για σφραγίδα που πωλήθηκε σε δημοπρασία ήταν 14 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ) AFP, με πληροφορίες από BBC και The Telegraph

Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου, 2016


Σχόλια