Pellanet

Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για μεταναστευτικό

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη δέσμευσή τους στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό επανέλαβαν οι αρχηγοί των κρατών-μελών στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στην παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων στην Τουρκία, όπως ζητεί η γείτων χώρα για να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο θέμα της μετανάστευσης οι ηγέτες των κρατών-μελών χαιρέτισαν την πρόοδο στον επαναπατρισμό μεταναστών προς πέντε αφρικανικές χώρες και κάλεσαν για άλλη μία φορά τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και για ενίσχυση των ποσοστών επιστροφής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, ιδίως σε ό,τι αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό παρουσιάστηκαν στους ηγέτες των κρατών-μελών από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία μέχρι την πολυμερή διάσκεψη, με ημερομηνία έναρξης τη 12η Ιανουαρίου στη Γενεύη, αλλά και για το σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Την «απόλυτη ικανοποίηση» για τις συζητήσεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κ. Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ιδιαιτέρως θετική μνεία αφιέρωσε η κυπριακή πλευρά στο γεγονός ότι στα συμπεράσματα του συμβουλίου προστέθηκε εδάφιο που αναφέρει: «Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί αναφορικά με τα αιτήματα ενός κράτους-μέλους, όπως είναι η Κύπρος, η οποία θα παραμείνει μέλος της Ενωσης και μετά τη συμφωνία». Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Αυτό αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλίδα για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε τη συμβολή και της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Πέρα από τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, όπως άλλωστε προβλέπεται, ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε στις συνομιλίες να διαδραματίσει ρόλο η Ε.Ε. μέσω του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικών Θεμάτων της Ενωσης Φεντέρικα Μογκερίνι, ενώ στις συζητήσεις θα πρέπει να πάρουν μέρος, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, και αντιπροσωπείες μεγάλων κρατών-μελών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ενωσης αποφάσισαν επίσης ότι η εμπορική και πολιτική συμφωνία με την Ουκρανία δεν σημαίνει έναρξη της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της χώρας με την Ε.Ε. Τη διευκρίνιση αυτή ζήτησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι, χωρίς αυτήν, η Ολλανδία δεν θα συμμετείχε στη συμφωνία. Τον περασμένο Απρίλιο οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είχαν απορρίψει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.- Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, οι 27 ηγέτες της Ενωσης προσπάθησαν να εξειδικεύσουν τα βήματα που θα ακολουθήσουν, μετά την επίκληση του άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης που αναμενόταν να υιοθετήσουν οι «27», οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, επικαλούμενοι «τη διασφάλιση της διαφάνειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», η ομάδα του Μπαρνιέ θα ενσωματώσει έναν εκπρόσωπο της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου, ενώ εκπρόσωποι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρόντες υποστηρίζοντας τις συνεδρίες διαπραγμάτευσης, μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το προσχέδιο της δήλωσης διευκρινίζει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησής της καθώς και τα μέλη των προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου που εκπροσωπούν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

 

Έντυπη έκδοση

Δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου, 2016


Σχόλια