Pellanet

Τουρκία: Παρατείνουν από 4 σε 30 ημέρες την προσωρινή κράτηση για υπόπτους του πραξικοπήματος

Η προφυλάκιση μπορεί να διαρκεί έως 30 ημέρες για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η διάρκεια προσωρινής κράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από τη σύλληψη του υπόπτου, σύμφωνα με το διάταγμα. Η νόμιμη διάρκεια είναι τέσσερις ημέρες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ είχε κάνει λόγο χθες για παράτασή της κατά 7-8 ημέρες ή και περισσότερο στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από την Πέμπτη.

Χθες, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι 11.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή 265 ανθρώπων, ανάμεσά τους 24 πραξικοπηματίες.

Εξάλλου, το διάταγμα διαλύει αρκετές χιλιάδες δομές και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, κάτι το οποίο αυτός αρνείται.

Οι δομές που έκλεισαν βάσει του διατάγματος είναι 1.043 ιδιωτικά σχολεία, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες και 35 εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με το διάταγμα, «διαπιστώθηκε ότι (οι οργανισμοί αυτοί) ανήκουν ή συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια".

 

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:58 - 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

16:29 - Συνελήφθησαν 3 άτομα στην Πέλλα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν ημεδαπό άνδρα

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»

15:08 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πέλλας κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης

15:04 - Η Έδεσσα επενδύει στην αγροβιοποικιλότητα και τον βιώσιμο τουρισμό

14:57 - Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης – Θεσσαλονίκης

14:37 - 4η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “DeepTechValleys” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:32 - Με θετικό πρόσημο έκλεισε το διήμερο για την ομάδα βόλει ΠΑΣ  Ίκαρος Έδεσσας, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες στις τρεις αναμετρήσεις.

14:29 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2026

13:35 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ