Pellanet

Τουρκικές εκλογές: Συνασπισμός από τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης κόντρα στον Ερντογάν

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τρία ακόμη κόμματα της αντιπολίτευσης θα υπογράψουν αύριο Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, μετέδωσαν το NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το CHP κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα. Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AKP έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα MHP.

Υπενθυμίζεται ότι την έντονη αντίδραση των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο Ιμπραήμ Καλίν, επισκέφθηκαν τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλά Γκιουλ για να τον πείσουν να μη θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο κρατικό αξίωμα στις επικείμενες πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζοντας πως η επίσκεψη αυτή «ισοδυναμεί με επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα» της Τουρκίας, έγραψε τη Δευτέρα η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για πραξικοπηματική ενέργεια, για μια προσπάθεια να σχεδιαστούν οι πολιτικές εξελίξεις από τα χέρια του στρατού. Με αυτή την επίσκεψη, το πολιτικό πραξικόπημα της 20ής Ιουλίου φόρεσε (στρατιωτική) στολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτζάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημείωσε η Hürriyet.

Με το σχόλιο αυτό, ο Τεζτζάν παρέπεμπε στην κατηγορία του ηγέτη του CHP, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι υπονόμευσε, όπως τονίζει, την εξουσία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Για τον Κιλιτσντάρογλου, το κυβερνών κόμμα είχε διαπράξει ένα «πολιτικό πραξικόπημα» την 20ή Ιουλίου 2016, όταν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως υπενθυμίζει η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα στο πρώτο θέμα της αγγλόφωνης ηλεκτρονικής της έκδοσης.

Η αντίδραση του εκπροσώπου του CHP ακολούθησε τις φήμες κατά τις οποίες ο στρατηγός Ακάρ και ο Καλίν επισκέφθηκαν τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Γκιουλ προκειμένου να τον πείσουν να μην κατέβει στις προεδρικές εκλογές.

Ο Γκιουλ, ιδρυτικό μέλος του AKP, ήταν ένα από τα ονόματα που ακούγονταν πολύ συχνά στις συζητήσεις για τους πιθανούς υποψήφιους της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, ιδίως αφού έκανε μια εμφάνιση στο πλευρό του ηγέτη του Κόμματος Ευτυχίας (SP), του Τεμέλ Καραμολάογλου, την 22α Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ / Reuters

Δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27