Ο αιγυπτιακός στρατός βρήκε 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας κομμάτια από συντρίμμια του αεροσκάφους Α320 της Egyptair.
Σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό της Αιγύπτου, δυνάμεις του ναυτικού της χώρας, οι οποίες αναζητούν το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, ανακάλυψαν κάποια από τα αντικείμενα των επιβατών.
Την είδηση μετέδωσε και ο αγγλικός τηλεπτικός σταθμός Sky News ενώ λίγα λεπτά μετά, εκπρόσωπος Τύπου του στρατού της χώρας, επιβεβαίωσε πως βρέθηκαν κάποια από τα αντικείμενα να επιπλέουν στη θάλασσα.
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν χθες δεν ανήκαν στο χαμένο Airbus
Σημειώνεται ότι οι έρευνες σήμερα το πρωί ξεκίνησαν πάλι από το μηδέν, καθώς όπως έγινε γνωστό χθες αργά τη νύχτα τα μεγάλα αντικείμενα και τα σωσίβια που είχαν βρεθεί χθες ανοιχτά της Καρπάθου δεν ανήκαν τελικά στο χαμένο Airbus.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέτ Αντέλ είπε αργά τη νύχτα μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ότι τα αντικείμενα που πιθανολογούνταν νωρίτερα χθες ότι ανήκουν στο αεροσκάφος της πτήσης 804 το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο δεν ανήκουν σε αυτό. «Διορθώνουμε το λάθος στην ανακάλυψη των συντριμμιών γιατί αυτό που αναγνωρίσαμε δεν ανήκει σε τμήμα του αεροσκάφους μας, οπότε η έρευνα και διάσωση συνεχίζονται», είπε ο Αντέλ στο κανάλι.
Η πρώτη διάψευση ότι τα όσα βρέθηκαν να επιπλέουν στη θάλασσα ανήκουν στο Airbus της EgyptAir είχε έρθει από Ελληνα αξιωματούχο ο οποίος μιλώντας στο Associated Press αμφισβήτησε την εύρεση των συντριμμιών, δηλώνοντας πως αυτά δεν αντιστοιχούν στο αεροσκάφος.
Λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Αθανάσιος Μπίνης δήλωσε στην ΕΡΤ πως τα συντρίμμια δεν ανήκουν σε αεροπλάνο. «Τα τελευταία στοιχεία -μέχρι τις 8:30 το βράδυ- ταυτοποιήθηκαν και δεν ανήκουν» στο μοιραίο Airtbus A320, ανέφερε ο κ. Μπίνης. «Από την αξιολόγηση των ευρημάτων προκύπτει ότι δεν ανήκουν σε αεροπλάνο. Δεν είναι συντρίμμια αεροπλάνου» πρόσθεσε. Είπε μάλιστα πως σε επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις αιγιυπτιακές, επιβεβαιώθηκε πως τα συντρίμμια δεν ανήκουν σε αεροσκάφος, παρότι διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν το αντίθετο.
Τρομοκρατική ενέργεια ή όχι; Τα πιθανότερα σενάρια
Αν και χθες από το μεσημέρι και μετά εμπειρογνώμονες, αλλά και αξιωματούχοι πολλών κρατών μιλούσαν ανοιχτά για τρομοκρατία, οι αναφορές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι από διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ μιλώντας στο Reuters ανέφεραν ότι οι δορυφορικές εικόνες που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κάποια σημάδια έκρηξης στον αέρα.
Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνιζαν ότι αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν από την εξέταση των εικόνων από το δορυφόρο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.
Ωστόσο, τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο συμπεριλαμβανομένων των: Μηχανικής βλάβης, τρομοκρατίας και δολιοφθοράς από τον πιλότο ή κάποιο άλλο από τα μέλη του πληρώματος.
Για το λόγο αυτό όπως ανέφεραν επανεξετάζουν τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει σε μια προσπάθεια να ρίξουν φως στα αίτια του δυστυχήματος.
Σημειώνεται ότι χθες, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα από τον Μάνουελ Βαλς μέχρι άλλους αξιωματούχους άλλων κρατών, τόνιζαν ότι κανένα ενδεχόμενο για τα αίτια του δυστυχήματος δεν πρέπει να αποκλείεται. Τα πρώτα επίσημα χείλη που μίλησαν ανοικτά για τρομοκρατία, ήταν αυτά του Αιγύπτιου υπουργού αεροπορίας ο οποίος ανέφερε ότι η τρομοκρατική ενέργεια είναι πιο πιθανή από μηχανική βλάβη.
Αλλά και η ρωσική πλευρά όπως και το Ισραήλ, έκλιναν προς την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης για το μοιραίο Airbus της EgyptAir.
Ο Αλεξάντερ Βορντίκοφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) σχολίασε πως η συντριβή της πτήσης MS804 πιθανότατα είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης. «Δυστυχώς, συνέβη ένα ακόμη δυστύχημα με αεροσκάφος της Egypt airlines. Είναι πολύ πιθανό θα πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση που οδήγησε στο θάνατο 66 ανθρώπους από 12 χώρες είπε ο Βορντίκοφ, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του Συμβουλίου των αρχηγών της ασφάλειας και των ειδικών υπηρεσιών των χωρών-μελών της CIS, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινοί δημοσιογράφοι «στο Ισραήλ εκτιμούν ότι τρομοκρατική επίθεση επέφερε την συντριβή του αιγυπτιακού αεροπλάνου.
Από νωρίς, εξάλλου, ο Γάλλος εμπειρογνώμων, Ζαν-Πολ Τροαντέκ, πρώην επικεφαλής της γαλλικής Μονάδας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιος» πως η εξαφάνιση οφείλεται «σε επίθεση».
Μάλιστα τόνισε πως τα σενάρια είναι τρία: είτε βόμβα μέσα στο αεροσκάφος, είτε βομβιστής αυτοκτονίας, είτε επίθεση με πύραυλο όπως στο αεροπλάνο της Malaysia Airlines στην Ουκρανία.
Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου, 2016