Pellanet

5 τρόποι να χρησιμοποιείς τα υπολείμματα τροφών

Όταν ήσουν παιδί θα είχες ακούσει σίγουρα τη φράση “Μην πετάς το φαγητό σου, κάποια παιδάκια πεινάνε”. Με τα χρόνια και όταν έμεινες πια μόνος σου κατάλαβες ότι όντως μεγάλη ποσότητα φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια, αλλά βάζουμε στοίχημα πως δεν μπόρεσες ποτέ να φανταστείς για τι ποσότητα μιλάμε. Κάθεσαι; Σύμφωνα με στοιχεία της WWF Ελλάς, μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετά κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητό. Κάθεσαι ακόμα; Το ελπίζουμε γιατί έτσι μόνο θα μπορέσεις να διαβάσεις τους παρακάτω 5 πανέξυπνους τρόπους να χρησιμοποιήσεις τα υπολείμματα τροφών που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσες.

portokali

1. Φλούδες εσπεριδοειδών —> Ζαχαρωτά
Αφαιρούμε το λευκό τμήμα τους και τις κόβουμε σε λωρίδες. Τις τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με κρύο νερό. Μόλις βράσει, τις σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι προσθέτουμε 2 ½ φλιτζάνια νερό και 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη. Μόλις το μείγμα βράσει ρίχνουμε τις φλούδες και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1½ ώρες. Σουρώνουμε για μια ακόμη φορά τις φλούδες, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τις τοποθετούμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγή βάζα.

2. Βάση λαχανικών —> Νέο φυτό
Κρατάμε τη βάση (περίπου 5 εκατοστά) από το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το φινόκιο και την τοποθετούμε σε ένα ποτήρι με λίγο νεράκι. Ύστερα από 5-7 μέρες τις φυτεύουμε. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε απευθείας και σκελίδες σκόρδο ή τη βάση/ρίζα από το κρεμμύδι. Εάν πάλι μάς έχουν περισσέψει μυρωδικά, κόβουμε ένα κλωναράκι των 7,5 εκατοστών και το τοποθετούμε σε ένα ποτηράκι με νερό. Μόλις βγάλει ρίζες των 2 εκατοστών το φυτεύουμε. Τέλειο;

3. Φύλλα καρότων —> βάση για σαλάτες και σάλτσες
Μπορούμε να τα κόψουμε, να τα βράσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν όλα τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κέιλ, για να φτιάξουμε πέστο ή απλά μια πεντανόστιμη σαλάτα.

ypoleimata trofwn

4. Φλούδες λαχανικών —> Ζωμός
Αντί να αγοράζουμε ζωμό λαχανικών σε κυβάκι από το σούπερ μάρκετ, βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλες τις φλούδες που μάς έχουν περισσέψει από το μαγείρεμα, αλάτι, μυρωδικά, όπως φύλλα δάφνης και μπόλικο νερό και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 1½ ώρες. Μόλις κρυώσει, το φιλτράρουμε σε σίτα, πατώντας τα λαχανικά ελαφριά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.

veloute kolokuthosoupa_124903157

5. Ταλαιπωρημένα λαχανικά —> Βελουτέ σούπα
Κρατάμε τα “χτυπημένα” κολοκυθάκια, τις ταλαιπωρημένες πατάτες και το μαραμένο σπανάκι, τα βράζουμε με το ζωμό, που φτιάξαμε, και ύστερα τα πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός για να φτιάξουμε την πιο νόστιμη και θρεπτική σουπίτσα.

 

Πηγή: olivemagazine.gr

Δημοσιεύτηκε στις 1 Δεκεμβρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:00 - Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Χαλκιδική

12:58 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο Λιτόχωρο συνεχίζεται ο κύκλος δωρεάν ενημερωτικών-εκπαιδευτικών σεμιναρίων χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού «Πνιγμονή» και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

12:57 - Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην Καλιφόρνια καλεσμένος ακαδημαϊκών ιδρυμάτων

14:24 - ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Βιολογική γεωργία και ποιότητα προϊόντων, κλειδιά για το μέλλον του αγροτικού τομέα»

14:21 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΦΙΛΩΤΕΙΑ

14:19 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

14:14 - Κ. Τσιάρας: Ο πρωτογενής τομέας δεν είναι απλώς αριθμοί, είναι άνθρωποι – Στόχος μας να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή

07:15 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Διακοπή ηλεκτροδότησης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στη Νέα Έφεσο

14:29 - Ανακοίνωση από το ΚΕΠ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

14:28 - Ενεργειακά θέματα του Νομού Πέλλας συζήτησαν Σταμενίτης – Σδούκου και στελέχη της ΔΕΔΑ