Μεγάλη ώθηση ανάπτυξης θα δώσει στην ελληνική οικονομία η δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΠ. Όπως όλα δείχνουν η συμφωνία είναι στα σκαριά και αναμένεται εντός του μήνα να πέσουν οι υπογραφές από τις δύο πλευρές.
Ο αγωγός μήκους 360 χιλιομέτρων θα ξεκινάει από τους Κήπους Έβρου και θα καταλήγει στην Καβάλα. Όπως σχεδιάζεται, θα μεταφέρει φυσικό αέριο σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όσο για την Ελλάδα θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ
Από το κοίτασμα του Shah Dezin II στο Αζερμπαϊτζάν, το φυσικό αέριο μέσω του Διαδριατικού αγωγού θα διανεμηθεί σε Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κροατία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστρία. Θα έχει συνολικό μήκος 878 χλμ και θα περνάει από Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.
Ο συγκεκριμένος αγωγός είναι ένα πρωτοποριακό άνοιγμα προς την Ευρώπη καθώς δεν έχει μόνο περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και οικονομικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του συμβάλλει διασφάλιση του ενεργειακού μέλλοντος της ηπείρου αλλά και στο περιβαλλοντικό, αφού το αέριο είναι από τα καθαρότερα ορυκτά καύσιμα.
«Ο TAP δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Είναι ένα έργο που εκπληρώνει δύο οράματα, αυτό της ένταξης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και παράλληλα αυτό της έμπρακτης τεκμηρίωσης πως είναι εφικτή η υλοποίηση ενός γεωστρατηγικού έργου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον κάθε έναν πολίτη που, άμεσα ή έμμεσα, επηρεάζεται από το έργο», τονίζει στην «Κ» ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας TAP για την Ελλάδα, Ρίχαρντ Σκούφιας, με αφορμή τα εγκαίνια κατασκευής του έργου. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ο ΤΑΡ ανοίγει τον δρόμο για να γίνει η Ελλάδα ένα ενεργειακό hub, καθώς τοποθετεί τη χώρα στην αλυσίδα αξίας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, της υποδομής που σκοπό έχει να ενισχύσει την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.».
Ωστόσο στον οικονομικό τομέα, άμεσα επωφελούμενες θα είναι οι χώρες όπου περνάει ο αγωγός διότι δημιουργούνται αυτόματα θέσεις εργασίες ενώ στην συνέχεια προβλέπεται ανάπτυξη από την είσοδο νέων ενεργειακών αποθεμάτων και πιο ανταγωνιστικών ενεργειακών αγορών.
Οι τρεις χώρες, Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, θα αποκτήσουν επιπλέον οφέλη και δύναμη από το σημαντικό έργο του ΤΑΠ καθώς οι ρόλοι τους πλέον ως ενεργειακοί κόμβοι, από τις Αναταλογικές χώρες προς την Ευρώπη, θα είναι σημαντικότεροι.
Δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου, 2016