Στους άξονες δράσης για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, την αξιοπρεπή εργασία και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στη αγορά εργασίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
Υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και καταγράφεται μείωση της ανεργίας, επισήμανε ότι πρέπει να τεθούν «τα θεμέλια για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου μοντέλου ανάπτυξης φέρει ως υποχρέωση την αξιοπρεπή εργασία. Για τον λόγο αυτό νομοθετήσαμε την επαναφορά, τον Αύγουστο του 2018, των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, οι οποίες είχαν ανασταλεί την περίοδο της κρίσης».
«Δίκαιη ανάπτυξη με 586 ευρώ κατώτατο μισθό δεν γίνεται. Άρα δεν μπορεί παρά να είναι κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής η αύξηση του κατώτατου μισθού», τόνισε η Υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση μέσω της συμπίεσης των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων όχι απλά ήταν κοινωνικά άδικος αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικός». Η ανάπτυξη, σημείωσε, «δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε θέσεις εργασίας οι οποίες θα είναι καλά αμειβόμενες και αυτό προϋποθέτει έναν καλύτερο κατώτατο μισθό, προϋποθέτει συλλογικές συμβάσεις εργασίας για να μπορούν να βελτιώνονται οι μισθοί, καθώς προχωράμε από επίπεδο σε επίπεδο. Προϋποθέτει, επίσης, επένδυση στην καινοτομία, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις νέες τεχνολογίες. Με την έξοδο από το πρόγραμμα θα είμαστε σε θέση πια να δρομολογήσουμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα γίνει με Υπουργική Απόφαση. Προφανώς χρειάζεται μελέτη, τεχνικά ήδη έχουμε ξεκινήσει αυτή τη μελέτη».
Αναφερόμενη στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και στη σύνδεσή του με την πρόσληψη του εργαζόμενου, υπογράμμισε ότι αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας η οποία ενισχύει τη θέση των εργαζομένων, καθώς από την εισπρακτική λογική περνάμε στην απόδοση δικαιοσύνης στον εργαζόμενο που δούλευε αδήλωτος.
«Με τη διάταξη που σχεδιάζουμε δίνουμε τη δυνατότητα έκπτωσης στο πρόστιμο σε περίπτωση πρόσληψης από την επιχείρηση του εργαζόμενου που βρέθηκε αδήλωτος. Η μείωση θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με τη διάρκεια της πρόσληψης. Επιπλέον, δίνουμε κίνητρο στον αδήλωτο εργαζόμενο να απευθυνθεί στην επιθεώρηση εργασίας και να προχωρήσει σε καταγγελία καθώς προβλέπεται και αναδρομική καταβολή ενσήμων. Επίσης, ο εργοδότης που έχει ήδη εντοπιστεί με αδήλωτο εργαζόμενο θα γνωρίζει ότι το ύψος του προστίμου πολλαπλασιάζεται αν εντοπιστεί ξανά να απασχολεί αδήλωτο εργαζόμενο», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Δημοσιεύτηκε στις Μάρτιος 29th, 2018