Pellanet

Αύριο εκτός απροόπτου το swap των 30 δισ. ευρώ

Άναψαν «πράσινο φως» Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές – Τι επιδιώκει ο ΟΔΔΗΧ και οι μεθοδεύσεις που έχει ακολουθήσει.

Τα επόμενα 24ωρα και το πιθανότερο αύριο, Τετάρτη, αναμένεται η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, όπως επιβεβαιώνουν  ευρωπαϊκές πηγές.

«Η έξοδος μπορεί να γίνει από στιγμή σε στιγμή». Αυτό είναι το μήνυμα που έχει στείλει η κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ, και σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

 Συγκλίνουσες πληροφορίες μιλούν για αύριο, Τετάρτη.

Η νέα έξοδος θα γίνει μέσω της ανταλλαγής (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.

Αυτή τη φορά ο ΟΔΔΗΧ δεν θα ζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, αλλά θα επιχειρήσει να αλλάξει τη δομή του χρέους της για να μπορεί να υποδεχτεί «κανονικούς επενδυτές» πέρα από hedge funds. Αυτό είναι το απαραίτητο «διαβατήριο» για τη μετάβαση των ελληνικών ομολόγων από την κατηγορία junk στην κατηγορία της επενδυτικής επιλογής (BBB investment grade) στην προσπάθεια για την πλήρη επιστροφή στις αγορές.

Επιπρόσθετα με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται αφενός ένα δυνητικό πρόβλημα στην ΕΚΤ στην περίπτωση που αποφάσιζε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και αφετέρου οι ελληνικοί τίτλοι να μην είναι ανταγωνιστικοί με τους τίτλους άλλων χωρών με ίδια αξιολόγηση αλλά ομαλότερα και τυποποιημένα χαρακτηριστικά.

Η κίνηση αυτή προετοιμάζεται από το 2013 με μεγάλη μεθοδικότητα από τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιο Παπαδόπουλο, ο οποίος επελέγη για τη θέση αυτή από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μάλιστα από μόνη της η προοπτική του swap που διέρρευσε στα διεθνή Μέσα ώθησε τις τελευταίες ημέρες τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα κάτω.

Γιατί, όμως, αυτό πρέπει να γίνει τώρα; Διότι εάν το Ελληνικό Δημόσιο εξέδιδε τώρα μια κανονική επταετία (π.χ. λήξης τέλους του 2024), θα συνέπιπτε χρονικά με τη λήξη του αντίστοιχου ομολόγου του PSI bond που ωριμάζει τον Φεβρουάριο του 2025 και μοιραία θα επηρεαζόταν αρνητικά από τα ομόλογα του PSI.

Γνωρίζοντας το πρόβλημα ο ΟΔΔΗΧ είχε εκδώσει μέχρι τώρα ομόλογα με τυποποιημένα χαρακτηριστικά σε περιόδους που δεν έληγαν εκδόσεις της σειράς PSI για να μην επηρεαστούν αρνητικά. Ωστόσο μετά το swap των επόμενων ημερών το πρόβλημα λύνεται. Από εδώ και στο εξής, εάν η Ελλάδα θέλει να εκδώσει τίτλους σε περιόδους επταετίας και δεκαετίας που θα αποτυπώσουν τις νέες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα μπορεί να το κάνει χωρίς το πρόβλημα των ομολόγων PSI να λειτουργούν ως τροχοπέδη. Είναι η απαραίτητη κίνηση για την οριστική έξοδο από το κλαμπ των πτωχευμένων και την αλλαγή σελίδας.
Πηγη:protothema.gr

Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook