Pellanet

Bloomberg: Ο κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης επισημαίνει το  Bloomberg ενώ αναλυτής της Eurasia δηλώνει στο πρακτορείο ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η άρση το αδιεξόδου τόσο πιο επιζήμιο θα γίνει αυτό για τις τράπεζες.

Από την τελευταία έκρηξη της κρίσης στην Ελλάδα το 2015, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειωμένα κεφάλαια, αυξημένες ζημιές και καταρτίζουν σχέδια για τη μείωση του «βουνού» επισφαλών δανείων, αναφέρει το πρακτορείο. Οι νέες εντάσεις γύρω από τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών, με φόντο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης,  θέτει την πρόοδο των τραπεζών σε κίνδυνο.

Περίπου 1,3% των καταθέσεων «έφυγαν»  από τις τράπεζες τον Ιανουάριο, ενώ τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί, κάτι που ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας αποδίδει στους δανειολήπτες, που χρησιμοποιούν το αδιέξοδο με τους πιστωτές ως δικαιολογία για να αποφύγουν τις πληρωμές τους.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, με την κυβέρνηση να προβλέπει μια συμφωνία εντός Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.

«Όσο περισσότερο καθυστερούμε στην άρση του αδιεξόδου, τόσο πιο επιζήμιο θα γίνει αυτό για τις τράπεζες», δήλωσε ο Federico Santi, αναλυτής της Eurasia Group.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες -Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και η Alpha Bank- έχουν σημειώσει πρόοδο από το 2015, όταν το 26% του συνόλου των καταθέσεων αντλήθηκαν λόγω ανησυχιών ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Αυτό διακόπηκε μόνο όταν οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες και επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις αναλήψεις και τη διακίνηση των χρημάτων στο εξωτερικό και η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης 86 δισ. ευρώ, το τρίτο της από το 2010.

Η ανακεφαλαιοποίηση 14,4 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2015 από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τους ιδιώτες επενδυτές ενίσχυσε τους ισολογισμούς των τραπεζών. Το ΤΧΣ παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής σε όλες τις τράπεζες, εκτός από μία. Για πρώτη φορά από το 2010, τρεις από τις τέσσερις τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν ετήσια κέρδη την επόμενη εβδομάδα.

Η προοπτική ανάκαμψης έχει προσελκύσει επενδυτές, αναφέρει το πρακτορείο, ωστόσο όπως εκτιμά μέχρι να «ξεφορτωθούν» οι τράπεζες το "κακό" χρέος, η πιθανότητα να εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις τα αναγκαία κεφάλαια είναι μικρή.

Αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα, η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δόση από το πακέτο διάσωσης, δεχόμενη ένα σοβαρό πλήγμα αφού εξακολουθεί να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και τον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 6 δισ. ευρώ.

Ενώ οι μνήμες από το καλοκαίρι του 2015 είναι ακόμη νωπές, μια νέα κρίση ελληνική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει λαϊκιστική οργή σε ολόκληρη την Ευρώπη την ώρα που οι  Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες τον Απρίλιο και τον Μάιο, και πριν από γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, σημειώνει το Bloomberg.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου, 2017


Σχόλια