Pellanet

Δηλώστε και γλιτώστε πρόστιμα από Ε9 και συγκεντρωτικές τιμολογίων

Από τη ρύθμιση Πιτσιλή ωφελούνται και όσοι δεν έχουν κρύψει  μαύρο χρήμα, αλλά απλώς υπέπεσαν σε τυπικές παραβάσεις

Παράθυρο να υποβάλουν δηλώσεις χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο ακόμα και όσοι παρέλειψαν εδώ και χρόνια κάποια δήλωση Ε9 ή του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ανοίγει για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους η εγκύκλιος Πιτσιλή, με την οποία ενεργοποιείται η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα. Ωστόσο και το υπουργείο Οικονομικών «συλλαμβάνεται», με βάση τις οδηγίες που δίνει για τους νόμους που το ίδιο ψήφισε, να μη γνωρίζει καν -μετά από τόσες αλλαγές στη νομοθεσία- τι ισχύει και τι όχι σε κάποιες περιπτώσεις.

Φαινομενικά η ρύθμιση της «οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων» (ν.4446/2016) αφορά μόνο όσους έχουν μπλεξίματα με μαύρο χρήμα. Στην πραγματικότητα ωφελεί πολύ περισσότερο κόσμο που δεν έχει αποκρύψει φορολογητέα ύλη, αλλά υπέπεσε σε τυπικές παραβάσεις, χωρίς να γλιτώσει φόρους. Λόγω του κυκεώνα των παρατάσεων, αλλαγών και ανατροπών στη φορολογική νομοθεσία, είναι πάμπολλοι οι φορολογούμενοι και οι λογιστές που άθελά τους, από άγνοια ή λόγω του φόρτου των υποχρεώσεων, παρέλειψαν να δηλώσουν κάποιο ακίνητο ή μια μεταβολή στο Ε9 (π.χ. ένα αγροτεμάχιο που δεν φορολογείται με ΕΝΦΙΑ) ή ενδεχομένως την κατάσταση πελατών - προμηθευτών κάποιας χρονιάς, παραβάσεις δηλαδή που δεν έχουν να κάνουν με προσπάθεια αποφυγής φόρου.

Εως τις 31 Μαΐου, λοιπόν, διορθώσεις όπως αυτές θα μπορούν να γίνονται δωρεάν στις εφορίες, έστω και αν οι υπόχρεοι δεν εμπλέκονται σε ελέγχους για μαύρο χρήμα, γλιτώνοντας τα πρόστιμα καθυστέρησης που επισύρει η εκπρόθεσμη διόρθωση των λαθών αυτών και ξεκινούν από 100 ευρώ ανά δήλωση, ενώ φτάνουν και στα 250 ή 500 ευρώ, ανάλογα με το αν ο υπόχρεος τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία. Αρκεί να κινηθούν έξυπνα και έγκαιρα, επικαλούμενοι την εγκύκλιο (ΠΟΛ 1009/18.1.2017) για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους στην Εφορία.

Ασάφειες και αντιφάσεις

Παρά ταύτα, φορολογούμενοι και λογιστές οφείλουν να επιδείξουν προσοχή. Η εγκύκλιος Πιτσιλή προβλέπει ότι εφόσον από τις διορθώσεις στα λάθη και τις παραλείψεις τους δεν προκύπτει οφειλή φόρου, οι υπόχρεοι δεν θα επιβαρύνονται με τα τυπικά πρόστιμα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

 

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:30 - Τιμητική βράβευση του Νίκου Γεωργιάδη από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας

13:10 - Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

12:58 - «Check in για 2» ΕΔΕΣΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

12:55 - «Check in για 2» ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

11:10 - Εορτασμός «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

10:56 - ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ – «Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ»

12:02 - Από τα Γιαννιτσά στην Κρακοβία: Το 1ο Γυμνάσιο σε μια ευρωπαϊκή εμπειρία μάθησης και συνεργασίας.

12:00 - ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ) ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:56 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων της 114ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Γιαννιτσών

11:53 - 11ος Νυχτερινός Δρόμος Νερού Έδεσσας – Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025