Pellanet

Διπλή παρέμβαση για οριζόντια αύξηση μισθών στο Δημόσιο το 2023

Νέα αύξηση μισθών έρχεται το 2023 για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Σε αυτό θα συμβάλει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η κατάργηση της εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της παρακράτησης υπέρ του ΤΠΔΥ – μια διπλή παρέμβαση που ανήκει στο φετινό κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ – αναμένεται να οδηγήσουν σε οριζόντια αύξηση των μισθών τους κατά 1%, ενώ τα υψηλότερα κλιμάκια θα δουν επιπλέον αυξήσεις που ξεκινούν από 22 ευρώ και φθάνουν τα 676 ευρώ τον χρόνο.

Παραδείγματος χάριν, στα χαμηλότερα μισθολογικά - βαθμολογικά κλιμάκια, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα, το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ και 14,6 ευρώ αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ, το επίπεδο των αμοιβών στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί κατά 17,1% σε όρους πραγματικών τιμών την τελευταία δεκαετία. Πιο συγκεκριμένα, οι απολαβές στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη μειώθηκαν κατά 11,2% από 1.632 σε 1.449 ευρώ, ενώ αντίθετα οι μειώσεις στους επιστήμονες υποχώρησαν κατά 15,8%, δηλαδή από 1.366 ευρώ σε 1.150 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι μειώσεις στις τεχνικές ειδικότητες ανήλθαν και αυτές σε 13,4% από 1.265 ευρώ σε 1.096 ευρώ. Αντίστοιχες ήταν και οι μειώσεις για την άλλη μεγάλη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, αυτή των υπαλλήλων γραφείου, όπου οι μειώσεις ανήλθαν σε 15,3%, από 1.196 ευρώ σε 1.013 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους κοστολογείται στα 200 εκατ. ευρώ και αποτελεί συνέχεια της ίδιας παρέμβασης για τον ιδιωτικό τομέα, που ισχύει ήδη, αλλά από το 2023 γίνεται μόνιμη.

 

Η εισφορά αλληλεγγύης αφορά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011.

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27

13:12 - Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος γυναίκας που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Αλεξάνδρεια

13:08 - Μια Μαγική Βραδιά Κάτω από την Πανσέληνο: Ο Απόηχος της Συναυλίας του Κώστα Χατζή στην Έδεσσα

18:15 -  Ώρες ευθύνης για τους βουλευτές της Πέλλας δεν αντέχει η . κόκκινη γέφυρα .