Pellanet

Έφη Αχτσιόγλου: Έχει ξεκινήσει η τεχνική δουλειά για αύξηση του κατώτατου μισθού

Η τεχνική δουλειά για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσε η υπουργός Εργασίας ΈΦη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως πρόκειται για δηλωμένο στόχο της κυβέρνησης και πολιτική προτεραιότητα μετά την έξοδο από την επιτροπεία, τον Αύγουστο του 2018.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, επισήμανε πως «θα ακολουθήσει εκτεταμένος κοινωνικός διάλογος και θα δούμε τα βήματα μετά τον Αύγουστο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, "τα 586 ευρώ δεν είναι μισθός που μπορεί να συνδέεται με τη δίκαιη ανάπτυξη" και πρόσθεσε:

«Δική μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη που ήδη σημειώνεται να γυρνά σε αυτούς που την παράγουν, πρωτίστως στον κόσμο της εργασίας.
Μία αύξηση του κατώτατου έχει συμβολική σημασία, γιατί δείχνει ότι αφήνουμε πίσω την περίοδο της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά και πρακτική σημασία με το αποτέλεσμα στις ζωές των εργαζόμενων, όχι μόνο αυτών που αμείβονται με τον κατώτατο αλλά και με υψηλότερους μισθούς, δεδομένου ότι θα ισχύουν και οι συλλογικές συμβάσεις, που πρωτίστως επιτρέπουν να διεκδικούν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας οι εργαζόμενοι».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «συζήτηση με τους θεσμούς για αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει, γιατί δεν αποτελεί τμήμα της τέταρτης αξιολόγησης που διανύουμε, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα στα εργασιακά. Προφανώς θα περιλαμβάνεται στην αναπτυξιακή στρατηγική που διαβουλευόμαστε στα αναπτυξιακά συνέδρια και θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς τέλη Απριλίου, δεν είναι κάτι κρυφό».

Στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, τα εργασιακά ζητήματα που συζητώνται με τους θεσμούς είναι «ήπια, περισσότερο τεχνικά, όπως ο ρόλος της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς αμφισβήτηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία από τους εργαζόμενους (έχει κριθεί συνταγματικά επιβεβλημένο από το ΣτΕ), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο "μετράμε" αν μία συλλογική σύμβαση καλύπτει το 50% των εργαζόμενων του κλάδου, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η επαναφορά της επεκτασιμότητας σε ισχύ τον Αύγουστο του 2018 (είναι νόμος του κράτους από τον περασμένο Μάιο)", συνέχισε η υπουργός, ενώ για το ασφαλιστικό είναι περισσότερο "ζητήματα εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Εξάλλου, για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στον τουρισμό η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οπωσδήποτε είναι καλό νέο όποια κλαδική συλλογική σύμβαση υπογράφεται, ακόμη και πριν την επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ισχύ τον Αύγουστο. Η σημασία τους μετά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς θα μπορούν να επεκταθούν και να κηρυχθούν γενικώς υποχρεωτικές».

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:30 - Τιμητική βράβευση του Νίκου Γεωργιάδη από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας

13:10 - Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

12:58 - «Check in για 2» ΕΔΕΣΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

12:55 - «Check in για 2» ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

11:10 - Εορτασμός «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

10:56 - ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ – «Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ»

12:02 - Από τα Γιαννιτσά στην Κρακοβία: Το 1ο Γυμνάσιο σε μια ευρωπαϊκή εμπειρία μάθησης και συνεργασίας.

12:00 - ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ) ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:56 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων της 114ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Γιαννιτσών

11:53 - 11ος Νυχτερινός Δρόμος Νερού Έδεσσας – Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025