Pellanet

Έρχεται το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για τις ενεργειακές κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), μέσω του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ να συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς με σκοπό την παραγωγή, αποθήκευση , ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας.

Οι ενεργειακές κοινότητες που θα συσταθούν θα μπορούν να προχωρούν σε επενδύσεις ΑΠΕ (να προσελκύουν κεφάλαια, να συντάσσουν μελέτες, να διαχειρίζονται συμμετοχές σε κοινοτικά προγράμματα κλπ) ενώ σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα απολαμβάνουν μια σειρά από κίνητρα όπως:
• σταθερούς φορολογικούς συντελεστές

• ένταξη στον Αναπτυξιακό
• προτεραιότητα αδειοδότησης
• δυνατότητα εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering)

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει πρόβλεψη για 9 διαφορετικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν:

Φωτοβολταϊκά,

Ενεργειακή Αναβάθμιση,

Δράσεις για ευάλωτους καταναλωτές (πχ φωτοβολταϊκό για net metering που θα μειώνει το κόστος ενέργειας για κατηγορίες ευπαθών ομάδων)
τηλεθέρμανση,

ανάπτυξη εμπορικών ΑΠΕ, μονάδες βιομάζας με συμμετοχή της εφοδιαστικής αλυσίδας (αγρότες, κτηνοτρόφοι),

μονάδες αφαλάτωσης σε νησιά, συστήματα ΑΠΕ με αποθήκευση και ηλεκτροκίνηση (δημιουργία υποδομών φόρτισης).

Ένα παράδειγμα:

Στο εξής οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας να δημιουργήσουν μια μη κερδοσκοπική ενεργειακή κοινότητα για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό ή ανεμογεννήτρια σε ένα ακίνητο και να εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων τους.

Για παράδειγμα για την κατασκευή ενός έργου 50kW με προϋπολογισμό 60 χιλιάδες ευρώ το κίνητρο για τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας είναι ο συμψηφισμός, που θα οδηγήσει σε μείωση ή και εξάλειψη του κόστους ηλεκτρισμού. Επίσης μια πολυκατοικία μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακή κοινότητα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με εργασίες που μπορούν να επιδοτηθούν κατά 50% με τη συμμετοχή της κοινότητας σε προγράμματα.

Αντίστοιχα ενεργειακές κοινότητες μπορούν να δημιουργήσουν πχ τουριστικές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες) εξασφαλίζοντας επίσης τον ενεργειακό τους συμψηφισμό και τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Εκτός όμως από τις μη κερδοσκοπικές ενεργειακές κοινότητες προβλέπεται και η σύσταση κερδοσκοπικών κοινοτήτων από ιδιώτες ή επιχειρήσεις πχ για μονάδες τηλεθέρμανσης, ή από αγρότες για μονάδες βιομάζας, συμπαραγωγής κλπ ή από κατοίκους νησιών ή δήμους νησιών για μονάδες αφαλάτωσης ή συστήματα ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων έχουν πετυχημένη εφαρμογή και λειτουργία σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Δανία και το Βέλγιο.

Μάλιστα στη Γερμανία σήμερα λειτουργούν περίπου 800 ενεργειακές κοινότητες με περισσότερα από 160 χιλιάδες μέλη , ενώ στη Δανία μεγάλος αριθμός αιολικών πάρκων ακόμη και μεγάλης ισχύος έχουν αναπτυχθεί από ενεργειακές κοινότητες.

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:19 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κλοπή από λουόμενο

11:38 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ «Εγώ δεν είμαι υποψήφιος για να φέρω στο ΠΑΣΟΚ μία από τα ίδια»

11:35 - Είδη ατομικής προστασίας από το Δήμο Πέλλας στους εθελοντές πυροσβέστες της Π.Υ. Γιαννιτσών

11:33 - «Κάθε βράδυ θα σε περιμένω» Υπέροχη μουσική βραδιά από την χορωδία του ΦΣΕ για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών

11:30 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Υπό έλεγχο τέθηκε η εστία φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή του Καταφυγίου Κορομηλιάς από εναέρια πτητικά μέσα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

11:26 - Σε κλίμα συγκίνησης στα Γιαννιτσά οι εκδηλώσεις της «μαύρης» επετείου της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

11:23 - Να συνθέσουμε. Να εμπνεύσουμε. Να νικήσουμε! Γράφει ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’