Με εγκύκλιό της προς τους Εμπορικούς Συλλόγους όλης της χώρας και τις Ομοσπονδίες τους, η ΕΣΕΕ ενημέρωσε τον εμπορικό κόσμο της χώρας για την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων και για θέματα ωραρίου των εργαζομένων μέσα στις γιορτές. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου έχει ως ακολούθως:
«Με την παρούσα και για λόγους γενικότερου προγραμματισμού των επερχόμενων εορτών, σας υπενθυμίζουμε ότι μία από τις κύριες οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησής σας, αν όχι η κυριότερη αυτήν την εποχή, είναι η μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου καταβολή στους εργαζόμενούς σας του δώρου των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρο. Για τον σχετικό υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή καθ’ όλη την ως άνω χρονική περίοδο, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με 1 μηνιαίο μισθό. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι/ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου.
Όπως είναι αυτονόητο, είναι ευτύχημα που υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας και δίνει ακόμη το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους του, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία επιπλέον πηγή ρευστότητας για την αγορά τις γιορτές και να τονώνεται κάπως η αγοραστική κίνηση. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ, οι πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία από τη χορήγηση του χριστουγεννιάτικου δώρου υπολογίζονται στα 1,59 δις €, τονώνοντας ουσιαστικά την καταναλωτική δαπάνη και την ψυχολογία της Αγοράς. Παράλληλα με την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας επιτυγχάνεται και η βελτίωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς πέραν των καθαρών αποδοχών των μισθωτών καταβάλλονται σημαντικές εισφορές τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους εργοδότες. Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις από τη βελτιωμένη ρευστότητα θα ωφελήσουν και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, από τη στιγμή που μέρος του επιπλέον εισοδήματος των καταναλωτών θα επιστρέψει, εξαιτίας των αυξημένων πωλήσεων, στα ταμεία τους».
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου, 2017