Pellanet

Η υπερφορολόγηση γονατίζει τον τουρισμό: 9 στις 10 επιχειρήσεις φέτος θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα το 2016, ενώ τα 2/3 των ισολογισμών θα γίνουν αρνητικοί.

Αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος, κρούοντας το  «καμπανάκι» για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, τονίζει ότι «το 2017 θα πάρουμε τη μέγιστη κρυάδα λόγω των αυξήσεων φόρων» και επισημαίνει την ανάγκη να επανέλθουν οι συντελεστές φορολόγησης του τουρισμού στα περσυνά επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού φέτος ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξες και από τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ τα έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 2% ωστόσο αυτό δεν θα διαπιστωθεί από τις επιχειρήσεις λόγω της υπερφορολόγησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές είναι στα 15,7 δισ. ευρώ.

 Σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα ανακάμψει ο οδικός τουρισμός και από τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της Τουρκίας (απομειώνεται ο όγκος των Τούρκων επισκεπτών αλλά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται έντονη αύξηση κρατήσεων λόγω του «κλεισίματος» της αγοράς της Τουρκίας). Ωστόσο όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ,  μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, αν δεν υπάρξει αναστροφή στην κατάσταση ante με τους φορολογικούς συντελεστές, από το 2017 ή το αργότερο το 2018, ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την επόμενη διετία.

Μάλιστα εφόσον ανοίξουν και πάλι, όπως αναμένεται, οι ανταγωνιστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου τότε τα προβλήματα θα οξυνθούν. «Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τους φορολογικούς συντελεστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε, η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει πιθανότατα με άνοδο αεροπορικών αφίξεων στα επίπεδα 5%-6% και πιθανή μικρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων της τάξης του 1%-2%. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης των 140-280 εκατ. ευρώ.Σε ό,τι αφορά τη χαρτογράφηση του εισερχόμενου τουρισμού καταγράφεται μία έντονη ανισοκατανομή με την Κρήτη, τα Ιόνια και τις Κυκλάδες να έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις , την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τη Ρόδο να έχουν οριακή αύξηση και την Κω με τα νησιά του Αν. Αιγαίου να καταγράφουν μεγάλη πτώση.

 

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:24 - ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Βιολογική γεωργία και ποιότητα προϊόντων, κλειδιά για το μέλλον του αγροτικού τομέα»

14:21 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΦΙΛΩΤΕΙΑ

14:19 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

14:14 - Κ. Τσιάρας: Ο πρωτογενής τομέας δεν είναι απλώς αριθμοί, είναι άνθρωποι – Στόχος μας να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή

07:15 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Διακοπή ηλεκτροδότησης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στη Νέα Έφεσο

14:29 - Ανακοίνωση από το ΚΕΠ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

14:28 - Ενεργειακά θέματα του Νομού Πέλλας συζήτησαν Σταμενίτης – Σδούκου και στελέχη της ΔΕΔΑ

14:26 - Συνελήφθησαν δύο άτομα στην Ημαθία για κατοχή, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών

14:18 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση “Vacantiebeuers” στην Ουτρέχτη

14:16 - Υπεγράφη μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου και του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου το συμβόλαιο δωρεάν παραχώρησης του Πολιτιστικού Κέντρου Καρίτσας από την Π.Ε. Πιερίας στον Δήμο Δίου-Ολύμπου