Τα εργοστάσια ζάχαρης της ΕΒΖ σε Σέρρες και Ορεστιάδα οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο, ο κύβος έχει ουσιαστικά ριφθεί απλώς ακόμη η διοίκηση της Εταιρείας δεν προχωράει σε σχετικές ανακοινώσεις, ενώ όλοι γνωρίζουν εκ των προτέρων, τι θα προτείνει ως προς το συγκεκριμένο θέμα, η μελέτη που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, μετά από εισήγηση εταιρείας συμβούλων.
Το «πού πάει το πράγμα» αποκαλύφθηκε και από την ατζέντα των θεμάτων που είχαν συμπεριληφθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας, προγραμματισμένου για τις 7 Φεβρουαρίου. Πρώτο και κύριο θέμα συζήτησης ήταν η «Λειτουργία του εργοστασίου Πλατέος- Καλλιέργεια μόνο στους τομείς ευθύνης του εργοστασίου Πλατέος – οριστική παύση λειτουργίας των εργοστασίων Ορεστιάδος και Σερρών».
Μόνο που η πρόσκληση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση του δ.σ., τροποποιήθηκε δύο φορές. Στη δεύτερη πρόσκληση δεν αναφέρεται η παύση λειτουργίας των δύο παραπάνω εργοστασίων, αλλά γίνεται αναφορά στην μεταφορά εφοδίων από το εργοστάσιο Ορεστιάδας στα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών, ενώ στην τρίτη πρόσκληση δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε συγκεκριμένα εργοστάσια και το όλο ζήτημα «κρύβεται» πίσω από τον τίτλο του πρώτου προς συζήτηση θέματος της ατζέντας «Επικαιροποίηση προγράμματος τευτλοκαλλιέργειας – καθορισμός εκτάσεων καλλιέργειας».
Το πράγμα είχε φανεί από καιρό που θα καταλήξει, άλλωστε το εργοστάσιο Σερρών έχει μείνει εκτός παραγωγής για δύο χρόνια, λόγω της πολύ περιορισμένης παραγωγής τεύτλων στην περιοχή ευθύνης του. Επίσης, στον Έβρο, τα στρέμματα που οδηγούνται στην καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια, δεν αρκούν για να στηρίξουν την λειτουργία του χωρίς ζημίες. Βεβαίως, παραγωγοί τεύτλων και εργαζόμενοι υποστηρίζουν τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια θα είχε μέλλον, καθώς υπάρχει και η συνδεδεμένη ενίσχυση, αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών και οι ανακολουθίες κεντρικά και διοικητικά, σχετικά με το μέλλον της ΕΒΖ.
Αυτό που πλέον απαιτούν οι εργαζόμενοι, όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων κ. Χρ. Βαρκάκης, είναι, να ξεκαθαρίσει επιτέλους αυτό το θολό τοπίο σχετικά με το μέλλον της εταιρείας. Να καταλήξουν σε συνεννόηση μέτοχος- εκκαθαριστής της ΑΤΕ, με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς και την κυβέρνηση που διατείνεται ότι θέλει την επιβίωση της ΕΒΖ και, να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την εταιρεία, όποιο και αν είναι αυτό. «Αυτή η αβεβαιότητα που καταλήγει να οδηγεί τη βιομηχανία σε αδιέξοδο, δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν είναι τυχαίο το ότι μέσα σε τρία χρόνια έχουν αλλάξει τέσσερις διοικήσεις στη Ζάχαρη. Να μας πούνε επιτέλους ποιο είναι το σχέδιο τους, τι συγκεκριμένα θα κάνουν», τόνισε ο κ. Βαρκάκης.
Προφανώς, το σχέδιο για την καταχρεωμένη ΕΒΖ, που έχει και τις δύο θυγατρικές στη Σερβία, δεν είναι μόνο το οριστικό κλείσιμο των εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Τι άλλο υπάρχει στο σχεδιασμό, αν είναι να μην καταλήξει και με τη βούλα του νόμου, σε πτώχευση η ΕΒΖ;
To εργοστάσιο του Πλατέος, όπως προκύπτει, τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν θα λειτουργήσει και θα παραλάβει τεύτλα από τις περιοχές ευθύνης του, που έως σήμερα είναι μεγάλες εκτάσεις στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Φλώρινας, Κοζάνης και Λάρισας. Μάλιστα, όπως λένε παραγωγοί, οι μεγάλες αυτές ποτιστικές εκτάσεις βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Πλατύ και οι αγρότες μεταφέρουν με δικά τους μέσα τα τεύτλα, δηλαδή η βιομηχανία δεν επιβαρύνεται από το μεταφορικό κόστος. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Λάρισας.
Οι παραγωγοί, που την προηγούμενη εβδομάδα πήραν 4 εκατ. ευρώ από τα χρωστούμενα και περιμένουν να πάρουν τα υπόλοιπα 6,2 εκατ. ευρώ ως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, αν τους δοθούν εγγυήσεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και πάρουν και όσα χρήματα ακόμη τους οφείλονται, δηλώνουν ότι θα σπείρουν, τουλάχιστον πολλοί από αυτούς. Την ίδια ημέρα άλλωστε θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΒΖ Παναγιώτη Αλεξάκη, από τον οποίο και ελπίζουν ότι θα πάρουν οριστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι θα γίνει με την εταιρεία.
Τα παραπάνω όμως αφορούν το Πλατύ και τις περιοχές ευθύνης του συγκεκριμένου εργοστασίου. Ωστόσο, κάτι θα πρέπει η διοίκηση να πει στους εργαζομένους της ΕΒΖ στα ζαχαρουργεία Σερρών και Ορεστιάδας, 54 άτομα στις Σέρρες και 40 στην Ορεστιάδα, όπως και στους τευτλοπαραγωγούς από αυτές τις περιοχές, παλιούς συνεργάτες της Εταιρείας, που φυσικά τώρα θα στραφούν αναγκαστικά σε άλλες καλλιέργειες.
Προς το παρόν, οι τευτλοπαραγωγοί, από Δομοκό μέχρι Έβρο και δυτικά ως Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, το μόνο που γνωρίζουν, είναι, ότι η εταιρεία ως τέλος Φεβρουαρίου θα δέχεται αιτήσεις για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, τις οποίες και θα αξιολογήσει.
Μέχρι σήμερα, το μόνο που φαίνεται βέβαιο είναι, ότι τα εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα κλείνουν, η τευτλοκαλλιέργεια στις περιοχές ευθύνης τους σταματάει, ενώ βεβαίως η εταιρεία θα πρέπει να ανακοινώσει τι προτίθεται να κάνει με τους 94 εργαζομένους της σε αυτές τις μονάδες.
Για να εξετασθεί το εάν η ΕΒΖ τελικώς θα έχει επόμενη ημέρα, συρρικνωμένη παραγωγικά έστω, μία εμπορική εταιρεία εν πολλοίς, θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναδιάταξης της εταιρείας.
Πηγή: voria.gr
Δημοσιεύτηκε στις Φεβρουάριος 12th, 2018