Pellanet

Ξεκινούν αιτήσεις για εργασία σε 34 δήμους

Έως την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία σε 34 δήμους. Τονίζεται ότι οι δήμοι που επιλέχθηκαν μετά τους 17 της α’ φάσης, έχουν αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας στη χώρα, άρα έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη να στηριχθούν από ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι θα εργαστούν στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αναλυτικά τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:

• Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
• Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
• Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω.
• Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
• Ηλικία.
• Αριθμός ανήλικων τέκνων.
• Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή / και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
• Εντοπιότητα.
• Δικαιούχοι ΚΕΑ.

Τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξη του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του Προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό.

Η Δράση της Κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».

Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα Κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που έχει εκπονήσει ως τώρα η κυβέρνηση, έχουν προβληθεί ως μια από τις βέλτιστες πρακτικές επανένταξης στην εργασία, ανά την Ευρώπη. Η επιτυχία των προγραμμάτων αναδείχθηκε πρόσφατα σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, με θέμα «Backtoworknow», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας της Αυστρίας.

Θετική αναφορά για την πορεία της νέα γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας έχει πραγματοποιήσει και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), που παρέχει τεχνική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση και εποπτεύει τη λειτουργία τους. Μετά την ανάλυση που έγινε για την α’ φάση του προγράμματος στους 17 δήμους, τα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν ότι το πρόγραμμα απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, τους μακροχρόνια άνεργους, τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο, τους ανέργους μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και σε ανέργους χαμηλού εισοδήματος.

Ο πίνακας με την κατανομή των θέσεων εργασίας που αφορούν τη β’ φάση του προγράμματος και παρουσιάζουν τα dikaiologitika news έχει ως εξής:

A/A Δήμος Αριθμός Ωφελούμενων
1 ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 105
2 ΑΙΓΑΛΕΩ 234
3 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 86
4 ΑΧΑΡΝΩΝ 439
5 ΒΕΡΟΙΑΣ 173
6 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 77
7 ΔΕΛΤΑ 103
8 ΔΡΑΜΑΣ 195
9 ΉΛΙΔΑΣ 114
10 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1083
11 ΙΛΙΟΥ (ΝΕΩΝ ΛΙΟΣΙΩΝ) 288
12 ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 259
13 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 129
14 ΚΙΛΚΙΣ 155
15 ΚΟΖΑΝΗΣ 264
16 ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 66
17 ΛΑΓΚΑΔΑ 141
18 ΛΑΜΙΕΩΝ 247
19 ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ 52
20 ΛΕΒΑΔΕΩΝ 101
21 ΜΕΓΑΡΕΩΝ 110
22 ΝΑΟΥΣΑΣ 66
23 ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 92
24 ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 347
25 ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ Ι. ΡΕΝΤΗ  ΠΕΙΡΑΙΩΣ 450
26 ΞΑΝΘΗΣ 337
27 ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 44
28 ΠΑΤΡΕΩΝ 1058
29 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ 143
30 ΠΡΕΒΕΖΑΣ 86
31 ΠΥΡΓΟΥ 211
32 ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ 263
33 ΦΛΩΡΙΝΑΣ 98
34 ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ 69
Σύνολο 7685

 

Πηγη:seleo.gr

Δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

13:16 - Άμεσα συνελήφθησαν 2 άτομα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν άνδρα στην πόλη των Σερρών

18:10 - ΚΕΠ Υγείας Δήμου Πέλλας: Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

18:07 - 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) – ΕΔΕΣΣΑ

18:02 - Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία για τη χρήση προστατευτικού κράνους

17:58 - Επιβολή διοικητικού προστίμου σε Πέλλα

12:45 - 20ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

18:16 -  Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών 2026: Συνεχίζονται οι εγγραφές- Hλεκτρονική χρονομέτρηση στo Δρόμο των 5,5 χλμ

12:56 - Στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Ράδιο Pella 103,3 φιλοξενήθηκε η Χριστίνα Χρυσοχοΐδου, διευθύντρια της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς και στέλεχος της «ΝΙΚΗΣ».

12:46 - pellafm 103,3-Δεύτερος Κάφες- Εκπομπή στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

12:36 - Εκδήλωση στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά