Pellanet

Λαγκάρντ: Δύο λάθη κάναμε στην Ελλάδα

«Αναγνωρίσαμε ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι (εμείς, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων μέτρων που προτείναμε. Υπερεκτιμήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, γιατί κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα λεγόταν "δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι". Ετσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε».

Την απάντηση αυτή δίνει η Κριστίν Λαγκάρντ στο ερώτημα του Bloomberg ποια λάθη έκανε το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου απάντησε στην ερώτηση για το αν περιμένει ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ναι, έτσι πιστεύω. Δεν έχουμε ξεφύγει από την ελληνική υπόθεση ακόμα. Νομίζω ότι οι σημερινές συγκυρίες ,με το προσφυγικό και τους μετανάστες, θα ενδυναμώσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ».

Ερωτηθείσα για το πώς επηρέασε η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη, η ίδια, τοποθετείται διπλωματικά:

«Νομίζω ότι έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης απ' ό,τι σε εμάς. Δεν παίζουμε πολιτικό ρόλο και δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές συζητήσεις και προβλέψεις για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό συμβαίνει και πρέπει να προσέχουμε τον λαϊκισμό. Ηταν όμως ένας βασικός παράγοντας για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες».

Απαντώντας σε μια περισσότερο προσωπική ερώτηση, για το πότε οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για την ίδια απάντησε:

«Η δουλειά μας είναι να δανείζουμε χρήματα απ' όλη την διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένων χωρών με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμα και από φτωχές χώρες της ευρωζώνης σε μια χώρα που πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και η οποία είχε αλλοιώσει τα οικονομικά της στοιχεία» και πρόσθεσε:

«Οποιος αντιπροσωπεύει τη διεθνή κοινότητα πρέπει να πει "Αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει". Αυτό είναι μια διαρκή διαδικασία. Το βλέπω σαν καθήκον εδώ στο ΔΝΤ να μην είμαι αυτάρεσκη, να υπολογίζω την ακρίβεια των αριθμών, την πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, να μετρώ το πιθανό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων και να επαναγκαταστήσω την αξιοπιστία και την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται και να περιμένει ότι τα πράγματα θα λυθούν από μόνα τους. Οι Ελληνες ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη 'ιδιοκτησία' στην επανίδρυση της χώρας τους», είπε η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

19:11 - Εορταστικό «Είμαι στον τόπο σου» στην TV100 – Πέλλα: Γιορτή τέχνης

18:55 - Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Δ΄ημου Σκύδρας ΄ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο 2024′

14:04 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗ

14:00 - 5η Δ. ΣΥΝΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18/12: Χωρισμός και Υπόσχεση (Γέν. 13,11-18)

10:58 - Στο Κάιρο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης για το SUPMED του CIHEAM – Montpellier