Pellanet

Με 390 ευρώ μικτά 1 στους 3 εργαζόμενους

Με μέσο μικτό μισθό 389,65 ευρώ αμείβονται 636.424 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 29,66% του συνόλου των ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ, οι οποίοι κατά τον μήνα Μάιο του 2017 ανέρχονταν σε 2.145.565 άτομα. Ουσιαστικά, ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με μέσο καθαρό μισθό που είναι μικρότερος από το τακτικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 49,60 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.152,19 ευρώ, αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,48 ευρώ και 389,65 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 42,07 ευρώ και ο μέσος μισθός 599,92 ευρώ. Επισημαίνεται ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες.

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 64,43% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 60,25%. Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 86,88% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 94,95%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, πέρυσι τον Μάιο υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν «Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις» (ΑΠΔ) από 252.847 κοινές επιχειρήσεις και 5.298 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ ανέρχεται σε 2.055.456, εκ των οποίων 2.032.829 σε κοινές επιχειρήσεις και 22.627 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

 Δραστηριότητα ανά κλάδο  Στο σύνολο των ασφαλισμένων, το 20,93% απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», το 18,21% στον κλάδο «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια» και το 12,61% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες». Επίσης, το 21,55% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 16,01% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια» και 12,22% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες». 40,05% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. απασχολείται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 13,17% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και 10,80% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες».

Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις είναι «Υπάλληλοι Γραφείου» με ποσοστό 21,24%. 25,40% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι «Υπάλληλοι Γραφείου», 23,94% είναι «Απασχολούμενοι στην Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», ενώ 13,43% είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες». 33,03% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», 27,82% είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες» και 18,24% είναι «Υπάλληλοι Γραφείου».

 Δημογραφικά στοιχεία  Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 53,14% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 52,63% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 56,34%, ενώ με μερική απασχόληση το 44,52%. Στο σύνολο των επιχειρήσεων 22,81% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 53,63% έως 39 ετών. Επίσης, 71,85% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 71,92% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 65,84%. Τέλος, στο σύνολο των επιχειρήσεων, 17,73% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 17,58% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 31,05%.

Στους ασφαλισμένους αλβανικής υπηκοότητας, 38,56% εργάζεται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 15,53% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» 14,64%. Στους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους (πλην αυτών της Ε.Ε. και των Αλβανών υπηκόων), 27,40% απασχολείται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 20,24% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και 19,38% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες». Από τους εργαζόμενους στις «Κατασκευές» το 25,74% είναι αλλοδαποί, ενώ στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 3,36% των ασφαλισμένων. Από τους εργαζόμενους σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια» το 21,92% είναι αλλοδαποί, ενώ στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 18,21% των ασφαλισμένων. Ακόμη, από τους εργαζόμενους στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» το 13,97% είναι αλλοδαποί, ενώ στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 12,61% των ασφαλισμένων.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:48 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης “Θεαγένειο” και “Γ. Γεννηματάς”

13:32 - Παρούσα στην κηδεία του Βασίλη Καλογήρου η Μαρία Καρυστιανού -«Έχουν περάσει διάφορες σκέψεις από το μυαλό μου»

11:37 - Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών τιμά την μνήμη των νεκρών στην τραγωδία των Τεμπών με αποχή των μελών του και φωνάζει “Η τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστεί.”

15:00 - Σε αποκριάτικους ρυθμούς ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

14:53 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Πρόσκληση & πρόγραμμα εορτασμού της 147ης Επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878, το Σαββατοκύριακο 22-23 Φεβρουαρίου 2025 στο Λιτόχωρο

13:38 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: 150 εκατ. ευρώ για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Πέλλα και τις παραμεθόριες περιοχές.

12:48 - Δήμος Σκύδρας-Δράση ¨ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ¨

13:19 - Γιατί το πρώτο διεθνές νόμισμα λέει «Μακεδόνων» στα ελληνικά; (βουλγαρικό δημοσίευμα)

13:13 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ-Προσκληση για συσταση Ανοιχτου ΔικτΥου Διαβουλευσης και Σχεδιασμου Αγροτικου Τομεα

13:11 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»