Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα διαμορφώνουν το πλήθος των δόσεων της επικείμενης νέας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία.
Διαβάστε επίσης
Σύστημα κυκλικών μεταθέσεων σε εφορίες και τελωνεία
Έρχονται αλλαγές σε εφορίες και τελωνεία - Τι είναι το σχέδιο κυκλικών μεταθέσεων που ενεργοποιείται
Οι δόσεις θα είναι περισσότερες από τις 12 της πάγιας ρύθμισης, αλλά το εάν θα φτάνουν τις 120 θα κριθεί στο τέλος του μήνα, μετά και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Το οικονομικό επιτελείο είχε ζητήσει στα τέλη του 2018 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την εκπόνηση διαφορετικών σεναρίων αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών. Οι προτάσεις της ΑΑΔΕ βρίσκονται πλέον στη διάθεση του οικονομικού επιτελείου και εντός των ημερών κλειδώνουν οι πολιτικές αποφάσεις.
Η ενεργοποίηση της ρύθμισης αναμένεται εντός Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό. Η ρύθμιση θα είναι αυτοματοποιημένη, θα αφορά όλους τους φορολογουμένους και με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη θα προσδιορίζεται με ηλεκτρονικό τρόπο ο μέγιστος αριθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποφύγει τη γραφειοκρατία που ανέδειξε η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου η πληθώρα των κριτηρίων και των προϋποθέσεων οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου, 2019