Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές ως εγγύηση, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Εκτός από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, στα νέα μέτρα συγκαταλέγονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Mega, στο τραπέζι των απαιτήσεων των πιστωτών βρίσκεται η αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%, περικοπές κύριων συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια και στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, καθώς και «πάγωμα» των προσλήψεων. Ακόμη, εξετάζεται απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα.
Την αποκάλυψη για το ενιαίο μέτωπο ΔΝΤ και Ευρωπαίων, καθώς και τις απαιτήσεις των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, δημοσίευσε η Wall Street Journal το Σάββατο, αναφέροντας ότι η λύση των πρόσθετων μέτρων προκρίνεται ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά του, το Μαξίμου επιβεβαιώνει την πρόταση, διευκρινίζοντας, όμως, ότι θα γίνει δεκτή μόνο υπό συγκεκριμένους όρους. Η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup αυτή την εβδομάδα, αποτελεί τη σημαντικότερη από τις συγκλίσεις που απέδειξε η συζήτηση στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχουν, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Προσθέτουν ότι συγχρόνως η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που -όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.
Ως θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά σημειώνουν την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχολιάζουν ότι «παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».
Δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου, 2016