Ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας η πολυμερής συνάντηση για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες με χαμηλό καλάθι προσδοκιών από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στη συνάντηση συμμετέχουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (Πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου , ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάριο Μπούτι (Κομισιόν).
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις θέσεις της οι οποίες για την κυβερνητική πηγή «είναι γνωστές» και δεν αναμένει κάποια συμφωνία σήμερα, εκτιμώντας πως τα καλά νέα είναι το ότι συγκεντρώθηκαν όλες οι διαφορετικές πλευρές σε ένα τραπέζι για να συζητήσουν.
Ως χρονικό πλαίσιο ορίστηκε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου για το οποίο «όλες οι πλευρές εργάζονται πυρετωδώς» για να υπάρξει μια συμφωνία ως τότε. Πάντως η κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε ως «μη κρίσιμη» τη συνάντηση σήμερα, θέλοντας να μην καλλιεργήσει προσδοκίες, όμως συμπλήρωσε πως είναι «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα».
Όπως μετέδωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης το Reuters, οι δανειστές θα καταθέσουν πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.).
Πηγές των Βρυξελλών δήλωσαν στο protothema.gr ότι συζητείται λίστα μέτρων που θα περάσουν από την Βουλή τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση εστιάζει στο ύψος μέτρων και ότι ίσως συζητηθεί και δεύτερη λίστα με εφεδρικά μέτρα, που δεν θα περάσουν τώρα από την Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εμφανίζεται να είναι πιο σκληρό στις αξιώσεις του, ενώ στο πακέτο που πρέπει να νομοθετηθεί τώρα, έχει και το αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, όχι όμως και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, δήλωσε, δε, νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Παράλληλα, αρνήθηκε ότι το πρόγραμμα διάσωσης είναι σε κρίση. Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε σχετικά.
thema.gr
Δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου, 2017