Νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Σεπτέμβριο εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι.
Ο στόχος για το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει «σιωπηρά» μειωθεί από τα 12 δισ. ευρώ, στα 10 δισ. ευρώ περίπου, καθώς οι εισροές κεφαλαίων από την Ε.Ε. περιορίζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Από τις αρχές του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 6,9 δισ. ευρώ από τις αγορές –3 δισ. ευρώ από το 10ετές, 1,5 δισ. ευρώ από το reopening του 7ετούς, 1 δισ. ευρώ από το νέο 5ετές κυμαινόμενου επιτοκίου και 1,4 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες των επανεκδόσεων των ομολόγων του PSI.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup και της Société Générale, και παρά την έντονη μεταβλητότητα που συνεχίζει να υπάρχει στην αγορά, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε νέα έκδοση τον Σεπτέμβριο για την άντληση 2,5 έως 3 δισ. ευρώ. Κατά τη Citi ο νέος τίτλος θα έχει 15/20ετή διάρκεια, ενώ κατά τη γαλλική τράπεζα θα έχει 10/15ετή διάρκεια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Citigroup και Société Générale, θα επιδιώξει να αντλήσει 2,5 έως 3 δισ. ευρώ.
Συνολικά από τις αρχές του 2022 η Ελλάδα καθώς και οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν καλύψει περίπου το 70% του ετήσιου δανειακού τους προγράμματος, με τις συνολικές εκδόσεις ομολόγων να διαμορφώνονται στα 771 δισ. ευρώ και περίπου 320 δισ. ευρώ να αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος του έτους. Πάντως, χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν ακυρώσει δημοπρασίες πρόσφατα λόγω των αντίξοων συνθηκών.
Σε κάθε περίπτωση, στήριξη για τις εκδόσεις της περιφέρειας αναμένεται να δώσει εκ νέου η ΕΚΤ μέσω της ευελιξίας των επανεπενδύσεων του PEPP. H Société Générale υπολογίζει πως οι λήξεις των ομολόγων των χωρών του «πυρήνα» της Ευρωζώνης, τα οποία έχει αγοράσει η ΕΚΤ μέσω του PEPP, διαμορφώνονται στα 25 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και αυτό το ποσό θα κατευθυνθεί για την αγορά ομολόγων της περιφέρειας.
ΠΗΓΗ
Δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου, 2022