Pellanet

Οι δανειστές θα ζητήσουν νέα μέτρα 3,6 δισ. από την Αθήνα

Σε μια έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου και Ευρωπαίων δανειστών απόψε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση.

Οπως μετέδωσε πριν λίγο το Reuters οι δανειστές θα καταθέσουν πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.).

Πηγές των Βρυξελλών δήλωσαν στο protothema.gr ότι συζητείται λίστα μέτρων που θα περάσουν από Βουλή τώρα​,​ αλλά θα εφαρμοσθούν μετά το 2018 σε περίπτωση απόκλισης από στόχους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση ε​σ​τιάζει στο ύψος μέτρων και ότι ίσως ​συζητηθεί​ και δεύτερη λίστα με εφεδρικά μέτρα που δεν θα περάσουν ​τώρα ​από Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ​εμφανίζεται ​να είναι πιο σκληρό​ ​στις αξιώσεις του, ενώ στο πακέτο που πρέπει να νομοθετηθεί τ​ώ​ρα έχει και αφορολόγητο και συντάξεις. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, όχι όμως και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των βασικών "παικτών" του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όμως αρνήθηκε ότι το πρόγραμμα διάσωσης είναι σε κρίση. Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως αποκάλυψε πριν λίγο, Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg, η στάση Ευρωζώνης και ΔΝΤ στη σημερινή συνάντηση θα είναι κοινή.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου, να κλείσει η εκκρεμότητα και να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα οι Θεσμοί. 

Οσον αφορά το ραντεβού η Κομισιόν δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες της συνάντησης, κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου, η εκπρόσωπος Τύπου του Πιέρ Μοσκοβισί Άννικα Μπράιντχαρτ αρκέστηκε μόνο στο να δηλώσει πως η συνάντηση όντως υπάρχει και πως θα γίνει σήμερα το απόγευμα.
 
Πάντως κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από το ανώτερο τεχνικό επίπεδο δηλαδή τον Μάρκο Μπούτι και τον Ντέκλαν Κοστέλο. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπρόσωποι από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καταρρίπτοντας τις φήμες για την φυσική παρουσία του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν και συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες η συνάντηση θα γίνει στις 16:00 ώρα Ελλάδος.
 
Τα αναμενόμενα θέματα συζήτησης αφορούν το «δημοσιονομικό διάδρομο» που πρέπει να συμφωνηθεί, δηλαδή τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018. Σχετικά με τη προνομοθέτηση, η ίδια πηγή σημειώνει πως η Επιτροπή αν και δεν τα βλέπει από θετική σκοπιά, εάν αυτό χρειάζεται για να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία και να αποφύγουμε παράταση στην αβεβαιότητα δεν θα σταθεί εμπόδιο.
 
Συνεπώς στόχος σήμερα είναι να συμφωνηθεί όσο περισσότερο γίνεται ένα περίγραμμα μέτρων, τα οποία θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, έτσι ώστε να δώσει τη συγκατάθεση του και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
 
Η επιστροφή τους, σύμφωνα με άλλη κοινοτική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει στις αρχές τις εβδομάδας, δηλαδή τη Δευτέρα ή την Τρίτη, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για μια τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
 
Σημειώνουμε πως στις 24 Φεβρουαρίου που θα διαλυθεί το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας στη Χάγη, δεν θα υπάρχει κανένας χώρος ελιγμών, λόγω προεκλογικής περιόδου και έτσι οδηγηθούμε σε τεράστιες καθυστερήσεις. 

Ο αναπληρωτής του κ. Τσακαλώτου, Γ. Χουλιαράκης πάντως σε δηλώσεις του δείχνει το δρόμο του συμβιβασμού, δηλώνοντας χθες από το Λονδίνο «καλύτερα μία συμφωνία τώρα, παρά μία καλύτερη μετά». Μία τοποθέτηση που δείχνει και την τεράστια πίεση που δέχεται η κυβέρνηση να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση. 

thema.gr

Δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου, 2017


Σχόλια


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.