Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πηγές καθαρής ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, κυρίως λόγω της Κίνας, σύμφωνα με πρόσφατη οικονομική έκθεση του Bloomberg.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο έφτασαν τα 333,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3% από το 2016. Οι συνολικές επενδύσεις από το 2010 έχουν ξεπεράσει πια το εντυπωσιακό ποσό των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα, έχοντας την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τη μεγαλύτερη αγορά καθαρής ενέργειας, πραγματοποίησε ρεκόρ επενδύσεων, κυρίως λόγω των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Αυτό επισκίασε αρνητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπως η μείωση των επενδύσεων καθαρής ενέργειας στην Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Ωστόσο, η περσινή επίδοση παραμένει 7% χαμηλότερη από το ρεκόρ των 360,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε το 2015.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δεδομένα αυτά αντικατοπτρίζουν μόνο τα ποσά των επενδύσεων και όχι την προστιθέμενη ενεργειακή ικανότητα.
Αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμη πιο εντυπωσιακοί, αν ληφθεί υπ’ όψιν το δραματικά μειωμένο κόστος πολλών τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, ιδίως της ηλιακής. Τα τυπικά φωτοβολταϊκά συστήματα ήταν περίπου 25% φθηνότερα ανά μεγαβάτ πέρυσι από ό,τι πριν από δύο χρόνια.
Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία καθαρής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας το 48% των επενδύσεων με 160,8 δισεκατομμύρια δολάρια, 18% πάνω από το προηγούμενο έτος και παρά το χαμηλότερο κόστος.
Ο τομέας της αιολικής ενέργειας σημείωσε πτώση 12% σε σχέση με το 2016 αλλά αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τρίτο όλων των επενδύσεων, με 107,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι έξυπνες τεχνολογίες ενέργειας, όπως έξυπνοι μετρητές και μπαταρίες, ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος τομέας, προσελκύοντας επενδύσεις ύψους 48,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.
Οι υπόλοιποι τομείς σημείωσαν μειώσεις συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων ετών, με τη βιομάζα και τη γεωθερμική ενέργεια να σημειώνουν τις μεγαλύτερες πτώσεις, ακολουθούμενες από τις μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες και τη θαλάσσια ενέργεια.
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις Ιανουάριος 29th, 2018