Ηλεκτρονικά γίνονται τα 2/3 των αεροπορικών κρατήσεων και οι μισές και πλέον κρατήσει ξενοδοχείων στην Ε.Ε. ωστόσο η Ελλάδα αν και καταγράφει πρόοδο απέχει πολύ από τις ευρωπαϊκές επιδόσεις.
Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, σε σημαντική κινητήρια δύναμη για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το τουριστικό προϊόν μιας χώρας, εξελίσσονται οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ήδη, τα δύο τρίτα των αεροπορικών κρατήσεων στην Ε.Ε. γίνονται online, ενώ περίπου το 55% των διανυκτερεύσεων κλείνονται ηλεκτρονικά.
Η Ελλάδα, αν και καταγράφει πρόοδο στην ενίσχυση του ψηφιακού προφίλ των τουριστικών επιχειρήσεων, απέχει ακόμη από τις ευρωπαϊκές επιδόσεις. Έτσι, ενώ ο Κοινοτικός μέσος όρος για τις ηλεκτρονικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων είναι 67,4% και για τις online κρατήσεις ξενοδοχείων 55%, στην Ελλάδα τα σχετικά ποσοστά διαμορφώνονται σε 46,6% και 30,1% αντίστοιχα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat (αφορούν το έτος 2014), οι επιδόσεις της Ελλάδας στους δύο τομείς, μάλλον, την κατατάσσουν στους ουραγούς της Ε.Ε.
Στον αντίποδα, οι Φινλανδοί τουρίστες βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης αναφορικά με τις online κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ οι Δανοί κατέχουν την αντίστοιχη θέση πανευρωπαϊκά στις ηλεκτρονικές κρατήσεις για τις διανυκτερεύσεις. Αναλυτικά, σε δύο κράτη - μέλη, στη Φινλανδία και στην Ολλανδία (90% και 81% αντίστοιχα), το ποσοστό των online αεροπορικών κρατήσεων κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 80%. Αντίθετα, λιγότερες από τις μισές κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στη Ρουμανία (23%), στη Σλοβακία (27%), στην Τσεχία (38%), στο Βέλγιο (45%) και στην Ελλάδα (47%).
Σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές κρατήσεις καταλυμάτων, ο μέσος Κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 55%, με την "ψαλίδα" μεταξύ των χωρών να είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, οι Ολλανδοί κλείνουν ηλεκτρονικά τη διαμονή τους για δύο στα τρία ταξίδια που πραγματοποιούν (69%), με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται για τη Γαλλία στο 68% και για το Λουξεμβούργο στο 67%. Αντίθετα, τα ποσοστά πέφτουν στο 7% στη Ρουμανία και στο 9% στη Βουλγαρία.
Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου, 2016